EXCLUSIV. Investigatorul sub acoperire infiltrat de DIICOT printre politistii de la Vama Moravita, audiat la Tribunalul Timis. „Nu imi amintesc, dar imi asum cele consemnate in procesele verbale!”

Investigatorul sub acoperire infiltrat de DIICOT Timisoara la Vama Moravita, pentru a aduna probe despre contrabanda cu tigari si coruptia politistilor de frontiera, a fost audiat in calitate de martor, in urma cu doua zile, la termenul din 21 februarie, la Tribunalul Timis, prin videoconferinta.


Inspectoarea Elena Pitigoi (foto), alias Constantin Andrei, actualmente ofiter la DGA Bucuresti, a relatat instantei de judecata modul in care si-a desfasurat activitatea la SPF Moravita, dupa ce a fost incadrata de ITPF Timisoara la Compartimentul Ture Serviciu, insa a avut serioase probleme de memorie la unele intrebari punctuale ale avocatilor apararii.

Spre exemplu, Elena Pitigoi, care a precizat ca a lucrat strict sub coordonarea procurorului Alex Florenta (foto), seful DIICOT Timisoara de la acea vreme, nu a reusit sa explice de ce in perioada in care si-a desfasurat activitatea de monitorizare a politistilor de la Moravita, aproape 20 de luni, nu a obtinut nicio proba video din care sa reiasa contrabanda cu tigari. Chiar daca, dupa cum a recunoscut, avea tehnica de inregistrare asupra sa, in permanenta.

„Nu imi amintesc, dar daca este consemnat in procesele-verbale, imi asum cele consemnate. Am lucrat strict  sub coordonarea procurorului, am facut ce mi s-a spus de acesta”, a fost raspunsul standard folosit de Elena Pitigoi la intrebarile ce vizau impartirtea sumelor de bani proveniti din mita, daca a surprins vreun moment in care seful de punct Gabriel Furcea a primit bani de la agenti, daca fiecare politist a platit anumite sume de bani pentru organizarea Zilei Politiei, daca a lucrat la calculator pe parola altor colegi, daca politistii apelau la cei care treceau frontiera sa le aduca diverse produse din Serbia.

O atitudine nesincera si defensiva care i-a bulversat atat pe inculpati si aparatori, cat si pe presedintele completului de judecata, judectorul Nicolae Comaromi.

Practic, la peste 35 de intrebari, adica la mai mult de jumatate din interogatoriu, politista a spus ca nu-si mai aminteste nimic, dar ca-si asuma cele mentionate in procesele verbale aflate la dosar. Semn care tradeaza faptul ca asupra documentelor s-ar fi putut interveni cu “cosmetizari” pentru a descrie pretinse infractiuni…

„Aceste detalii sunt de acum 7 ani, asa s-a intamplat cum s-a consemnat in procesele-verbale”, s-a scuzat investigatoarea, confirmand faptul ca a efectuat cateva perchezitii corporale, dar nu mai stie cui, dar isi aminteste ca a gasit cartuse de tigari. Intrebata de ce nu a filmat momentele in care traficantii de tigari traficau tigarile peste frontiera sau de ce procesele-verbale nu sunt sustinute de inregistrari macar audio, Elena Pitigoi a raspuns ca a pornit tehnica doar cand s-a putut.

„Am pornit tehnica cand s-a putut. Situatia operativa nu imi permitea intotdeauna sa pornesc tehnica, stateam la munca de la 8 la 20. Nu am stat sa cronometrez, am pornit tehnica cand a trebuit, cand situatia a impus-o. Tehnica nu permitea filmarea, pentru ca nu tinea bateria”.

In schimb, Elena Pitigoi si-a amintit cu lux de amanunte si a relatat judecatorului modul in care se decontau banii intre contrabandisti si politisti.

„Banii erau lasati de contrabandisti la magazin. Sotii Diacu intermediau banii remisi de contrabandisti politistilor de frontiera. Banii ii primeau cu titlu de mita politistii de frontiera, ii ascundeau in pachetul de tigari, in haina, in incaperile punctului de trecere Stamora Moravita. Banii erau remisi sefilor, erau numarati si filmati. Primeau diverse sume de bani la finalul turei, in incinta punctului de trecere, cat si pe microbuz sau in autoturismele personale ale politistilor. In afara de tigari, erau trecute peste frontiera diverse produse, fructe, utilaje agricole, pentru care e percepeau taxe fixe, 100 de lei sau 20 de euro. La fel se proceda si pentru cartusele de tigari, se dadea 1 euro pe cartus”, a declarat politista, chiar la inceputul depozitiei.

In ciuda acestor acuzatii, dupa 4 ani de ancheta, fostul procuror sef al DIICOT Timisoara, Alex Florenta, a stabilit un prejudiciu final de 3.410 euro si 275 de lei. Asadar, este foarte posibil ca investigatorul sub acoperire sa se trezeasca cu o plangere penala pentru sperjur si pentru inducerea in eroare a organelor judiciare.

„Dupa descinderea procurorilor la Stamora Moravita, alaturi de mass media, domnul Alex Florenta vorbeste intr-un interviu despre cate nelegiuiri am comis noi, despre traficul de tigari, utilaje agricole, ceasuri Rolex si multe altele.

Toate acuzatiile s-au evaporat la intocmirea rechizitoriului, pentru ca nu au putu fi probate. Asta e marele interviu prin care procurorul sef al DIICOT a calcat in picioare prezumtia de nevinovatie a politistilor si, culmea, prin rechizitoriu a confirmat ca 80% din acuzatii erau nefondate si ireale”, ne-a declarat Gabriel Furcea, fostul sef de punct de la Vama Stamora Moravita. (G.I.)

Leave a Reply