Rusia e pregatita sa accepte negocieri de pace cu Ucraina, cum cere presedintele Volodimir Zelenski, doar daca „va depune armele”

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat presedintelui rus Vladimir Putin cu o propunere de a se aseza la masa negocierilor pentru a pune capat ostilitatilor din Ucraina. ”Invazia Ucrainei de catre Rusia nu este doar o invazie, este inceputul unui razboi impotriva Europei.  Impotriva unitatii Europei.  Impotriva drepturilor fundamentale ale omului in Europa. 


Impotriva tuturor regulilor de convietuire pe continent.  Impotriva faptului ca statele europene refuza sa imparta granitele cu forta.

Doua zile la rand, orasele noastre sunt supuse bombardamentelor. Coloanele de tancuri si atacurile aeriene sunt similare cu ceea ce a trait deja Europa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Europa a spus – niciodata, dar iata-ne.

Stiu ca puteti vedea asta cu totii. Dar nu vedem ce o sa faceti in continuare.

Cum ai de gand sa te aperi, daca esti atat de lent in a ne sprijini in Ucraina.

In toate tarile, in toate orasele, iesiti pe strazi si cereti pace pentru Europa, pace pentru Ucraina.

Daca in Europa aveti pregatire militara si nu doriti sa va uitati la indecizia politicienilor vostri, puteti sa va mutati in tara noastra si, impreuna cu noi, sa aparati Europa, acolo unde este atat de necesar asta.

Vreau sa transmit un mesaj presedintelui rus, luptele sunt in desfasurare in toata tara, sa incepem negocierile, ca sa nu mai moara si alti oameni.

Acum, vreau sa spun trupelor noastre – ramaneti pe loc, sunteti tot ceea ce avem.”

De cealalta parte, vineri, la Moscova, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat ca Rusia este pregatita sa accepte negocieri cu Ucraina, daca armata ucraineana inceteaza sa opuna rezistenta.

“Noi suntem pregatiti pentru negocieri, in orice moment, prin conditia ca fortele armate ucrainene sa asculte apelul nostru si sa depuna armele”, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, Serghei Lavrov, citat de cotidianul Le Monde.

Serghei Lavrov sustine ca armata rusa nu intentioneaza sa ocupe Ucraina, ci doar sa asigure “demilitarizarea” tarii, informeaza Mediafax.

“Nu vrem ca Ucraina sa mai fie controlata din exterior”, a sustinut Serghei Lavrov, potrivit agentiei RIA Novosti. (I.P.)

Leave a Reply