Refugiatii din Ucraina care vin in Romania, exceptati de la carantinare si, timp de 3 luni, pot beneficia de toate serviciile medicale

Autoritatile romane au anulat obligatia de carantinare a cetatenilor ucraineni care intra in Romania pe fondul agravarii situatiei din tara vecina si dau asigurari ca acestia pot beneficia de toate serviciile medicale in caz de nevoie, inclusiv cele legate de pandemia de COVID-19.


Marea majoritate a ucrainenilor care intra in Romania nu solicita statut de refugiat sau de azilant, astfel ca ei pot beneficia de toate formele de asistenta medicala, timp de trei luni, cat au in acest moment dreptul de a ramane in Romania.

Ministrul sanatatii, Alexandru Rafila, spune ca exista toata deschiderea din partea administratiilor locale sau a conducerilor spitalelor si urmeaza sa fie luate si alte masuri pentru a-i sprijini din punct de vedere medical pe cetatenii ucraineni care ajung la noi in tara.

“Operationalizarea unor structuri la nivelul directiilor de sanatate publica si bineinteles la nivelul Ministerului Sanatatii care sa asigure coordonare si interventie rapida in cazul in care afluxul de persoane venind dinspre Ucraina este de mari proportii.

Exista in momentul de fata echipe medicale, mobile, care se pot deplasa in eventualele centre care vor fi infiintate de catre Ministerul Administratiei si Internelor incat sa poata sa evalueze starea de sanatate a persoanelor de acolo, sa le ofere posibilitatea de a se testa, de a se vaccina si sa ii indrume catre serviciile medicale de rutina daca este cazul.

Noi ne pregatim sa includem in pachetul de informatii pe care il vor primi cetatenii ucraineni in momentul in care vor intra pe teritoriul national o sectiune dedicata accesului la servicii medicale, sa stie ce au de facut, unde trebuie sa se duca, sa se adreseze daca au probleme de sanatate si lucrul asta cred ca e foarte important“, a declarat Alexandru Rafila. (I.P.)

Leave a Reply