Sanctiunea care poate paraliza Rusia! Incep pregatirile tehnice pentru deconectarea Rusiei de la sistemul international de plati SWIFT

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Ivanovych Kuleba, anunta intr-un mesaj pe Twitter ca au inceput pregatirile tehnice pentru deconectarea Rusiei de la sistemul international de plati SWIFT.


“Toti cei care nu inteleg de ce Rusia trebuie exclusa din sistemul SWIFT trebuie sa stie ca sangele barbatilor, femeilor si copiilor inocenti din Ucriana va pata si manile lor”, a scris Kuleba pe Twitter.

Multi altii, inclusiv cativa lideri din cadrul UE, impartasesc opinia lui Kuleba referitoare la excluderea Rusiei din sistemul international de plati, in replica la razboiul declansat de Putin impotriva Ucrainei.

Scoaterea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibila pentru institutiile financiare din Rusia sa trimita bani in sau in afara tarii. Acest lucru ar avea un impact serios asupra companiilor ruse cu clienti straini si ar putea afecta in mod real economia tarii.

SWIFT, prescurtarea pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicatii Financiare Inter-bancare mondiale), este o retea globala securizata de transmitere a mesajelor, folosita de banci pentru a face trasferuri dincolo de granite. Reteaua faciliteaza circulatia banilor intre organizatiile financiare, sprijinind schimburile comerciale.

Sistemul este folosit de peste 11.000 de institutii financiare, in peste 200 de state si teritorii pentru a transmite in mod securizat ordine de plata. Aproape 40 de milioane de mesaje cu instructiuni pentru transferarea a zeci de miliarde de dolari au fost trimise zilnic pe aceasta platforma in 2020, facand ca sistemul sa fie, de departe, cel mai important din lume in acest domeniu.

Din moment ce mesajele transmise prin acest sistem sunt sigure, bancile pot onora platile in timp record. Sunt asigurate astfel tranzactii zilnice cu valori importante.

Societatea cu sediul in Belgia, fondata in 1973, este supravegheata de bancile centrale din Europa, Statele Unite, Canada si Japonia.

Excluderea Rusiei din reteaua de telecomunicatii bancare ar provoca grave intreruperi in economie si ar restrictiona puternic accesul tarii pe pietele financiare internationale.

Masura ar ingreuna tranzactiile de capital pentru firmele si persoanele private, afectand semnificativ comercializarea petrolului si gazului, care se bazeaza pe SWIFT pentru transferurile de fonduri. Ar restrictiona, de asemenea, capacitatea Rusiei de a investi sau a de a se imprumuta la distanta.

La mijlocul saptamanii natiunile UE erau impartite daca sa faca sau nu acest pas, media internationala raportand ca Germania, Italia, Ungaria si Cipru, care au legaturi economice mai puternice cu Rusia, nu doreau ca SWIFT sa fie inclus in pachetul de sanctiuni pentru Rusia.

Sambata, Ungaria s-a declarat de acord cu masura, de unde inceperea pregatirilor tehnice pentru eliminare. (R.G.)

Leave a Reply