Trei medici stomatologi, retinuti de procurorii DNA! Au cerut mita de la candidati pentru furnizarea subiectelor de la examenul de rezidentiat

Trei medici stomatologi, dintre care doi fiind cadre universitare la Facultatea de Medicina si Farmacie – Universitatea “Dunarea de Jos” Galati, au fost retinuti de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un dosar in care sunt acuzati de coruptie.


Potrivit unui comunicat al DNA transmis, vineri, procurorii anticoruptie de la Galati au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu ziua de joi, a medicului stomatolog Sincar Dorina Cerasella, conferentiar universitar in cadrul Facultatii de Medicina si Farmacie – Universitatea “Dunarea de Jos” Galati, coordonator de program de rezidentiat si presedinte al comisiei de examen, pentru trafic de influenta, luare de mita si folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, savarsita in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

In acelasi dosar, anchetatorii au dispus si retinerea Ginei Paunita Grecu, medic stomatolog si asistent universitar in cadrul aceleiasi facultati, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, savarsita in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, dar si a Antoanelei Andreea Zalimov, medic stomatolog, pentru cumparare de influenta.

Procurorii anticoruptie noteaza in ordonanta ca, in perioada 10 septembrie -14 noiembrie 2021, Dorina Cerasella Sincar, in calitatile mentionate, ar fi pretins, in mod direct, cate 2.000 euro de la trei medici rezidenti candidati la examenul de medic specialist in disciplina parodontologie, sustinand ca, prin influenta avuta asupra celorlalte doua membre ale comisiei de examen, le va determina sa faciliteze promovarea, in mod fraudulos, a respectivului examen si implicit obtinerea titlului de medic specialist parodontolog de catre cei trei rezidenti.

“Intre cei trei medici rezidenti s-a aflat si inculpata Antoanela Andreea Zalimov, de la care Dorina Cerasella Sincar ar fi primit suma de 2.000 euro pretinsa in legatura cu cele mentionate anterior. In plus, in zilele de 15-16 noiembrie 2021, presedinta comisiei de examen, Dorina Cerasella Sincar, i-ar fi furnizat, in avans si in mod direct, candidatei Antoanela Andreea Zalimov, subiectele la ambele probe (clinica si practica) si rezolvarea/realizarea lor, desi acestea erau informatii nedestinate publicitatii. Ulterior, la data de 16 noiembrie 2021, candidata Zalimov a sustinut si promovat atat proba clinica (avand de rezolvat chiar unul dintre cele doua cazuri clinice ce ii fusesera anterior furnizate), cat si proba practica (avand de rezolvat intocmai manopera medicala ce ii fusese anterior divulgata)”, mentioneaza DNA.

In actiunile sale de pretindere, primire si oferire de informatii nedestinate publicitatii, anchetatorii spun ca Dorina Cerasella Sincar ar fi fost sprijinita de Gina Paunita Grecu, secretara comisiei de examen.

“In legatura cu acelasi examen, inculpata Dorina Cerasella Sincar ar fi acceptat promisiunea si ulterior ar fi primit, prin intermediar, in perioada 2-4 decembrie 2021, produse alimentare, drept recompensa de la un candidat care promovase examenul respectiv”, afirma procurorii.

Vineri, cele trei sunt prezentate Tribunalului Galati cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. (AGERPRES)

Leave a Reply