Bursa aurului! Pretul metalului galben da semne de scadere, dupa recordul atins in urma cu doua saptamani

Prin traditie, metalul galben este un „refugiu” pentru cei care doresc sa se protejeze impotriva inflatiei dar si unor evenimente critice precum calamitati naturale, crize sanitare, crize financiare sau geostrategice, asa cum este invadarea Ucrainei de catre Rusia. Alaturi de aur, investitorii au „incredere” in dolarul american, yenul japonez sau francul elvetian.


In primele saptamani ale conflictului, pretul aurului a trecut de 2.000 dolari/uncie, iar in 7 martie pretul gramului de aur calculat de BNR a atins recordul de 293,9846 lei.

Primele negocieri privind incheierea conflictului din Ucraina au inceput sa calmeze pietele care si-au reindreptat atentia catre principala problema cu care se confrunta economia mondiala: cresterea alarmanta a inflatiei. Iar aceasta se suprapune peste costurile cu care se vor confrunta Europa si America de Nord in urma aplicarii sanctiunilor economice impotriva Rusiei.

Treptat pretul unciei a inceput sa revina catre 1.900 dolari, iar tendinta se va mentine, in conditiile randamentele la bonurile emise de Trezoreria americana ating noi maxime multianuale.

Cresterea se datoreaza pozitiei agresive luate de Rezerva Federala americana impotriva inflatiei. Jerome Powell, presedintele Fed, a declarat, luni, ca este necesara cresterea cu pasi mai mari a dobanzii de politica monetara pentru a reduce inflatia care este „mult prea mare”.

Prima miscare a Fed a fost realizata saptamana trecuta, cand dobanda-cheie a fost marita de la 0 – 0,25% la 0,25 – 0,50%. Acum se anticipeaza marirea pasului cu 0,50 puncte procentuale la urmatoarele sase sedinte ale Fed din acest an.

Majoritatea oficialilor Fed vad un nivel „neutru” al dobanzii de 2,25 – 2,5%, pana la sfarsitul anului, insa exista si voci, precum a presedintelui filialei Fed din St. Louis, care crede ca a devenit necesara majorarea in acest an a ratei de politica monetara la peste 3%.

Marti, pretul gramului de aur a urcat de la 277,2206 la 278,7914 lei, efect al aprecierii monedei americane si a stabilizarii metalului galben la 1.924 – 1.938 dolari. (Radu Georgescu)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply