Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu le da o veste proasta navetistilor! Biletele de tren se scumpesc cu 20%, de la 1 iulie

Biletele de tren de la CFR Calatori se scumpesc cu 20%, de la 1 iulie 2022, dupa ce bugetul companiei, care prevede majorarea de pret, a fost adoptat de catre Guvern, a anuntat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.


Guvernul a aprobat astazi bugetul CFR Calatori. Compania CFR Calatori a solicitat cresterea tarifelor pentru bilete de la 1 iulie 2022! Mai exact: o majorare cu 20%, dupa 9 ani in care nu s-a operat vreo modificare de pret. Vorbim de prima actualizare de tarife din 2013 incoace, in conditiile in care preturile la carburanti si energie electrica au crescut constant!

Demersul apartine conducerii CFR Calatori care isi asuma aceasta solicitare necesara pentru investitii si pentru mentenanta. Suntem constienti de necesitatea unor investitii continue in infrastructura feroviara, iar CFR Calatori este printre principalii beneficiari ai finantarilor prin PNRR. Voi urmari indeaproape implementarea proiectelor pentru modernizarea materialului rulant si pentru achizitia de material nou”, a scris ministrul Sorin Grindeanu, pe Facebook.

Intre argumentele invocate in Nota de Fundamentare pentru scumpirea biletelor sunt mentionate cresterile de preturi la motorina si electricitate, fiind dat ca exemplu curentul pentru tractiunea locomotivelor, care este acum mai scump cu 200%.

De asemenea, se mentioneaza ca au crescut si cheltuielile cu reparatiile si intretinerea.

”Cheltuielile cu reparatiile si intretinerea, in valoare de 218.000 mii lei, au fost estimate in anul 2022, in crestere cu suma de 78.442 mii lei fata de preliminatul/realizatul anului 2021, crestere datorata necesitatii efectuarii unor reparatii la materialul rulant motor, avand in vedere, atat vechimea acestuia cat si asigurarea conditiilor de calitate, regularitate si siguranta a circulatiei pe calea ferata”, se mai arata in Nota de Fundamentare a documentului pus azi pe masa Guvernului pentru aprobare. (I.P.)

Leave a Reply