Iulius Town Timisoara iti aduce „luna de pe cer”. VINO sa admiri spectaculoasa instalatie „Museum of the Moon” din Iulius Gardens (P)

Dupa ce, anul trecut, banatenii au avut ocazia sa admire de aproape Planeta Pamant, la inceput de aprilie, Iulius Town aduce „luna de pe cer” intr-un eveniment „astronomic”, organizat in parteneriat cu Lights On Romania. In perioada 1 – 10 aprilie 2022, in Iulius Gardens va fi expusa instalatia „Museum of the Moon”, realizata de artistul britanic Luke Jerram pe baza imaginilor furnizate de satelitii orbitali NASA, redand, astfel, fidel satelitul natural al Pamantului.


Americanii nu mai sunt singurii oameni care au explorat Luna. Banatenii pot „evada” si ei, in perioada 1 – 10 aprilie 2022, pe al cincilea cel mai mare satelit natural din Sistemul Solar, insa fara sa imbrace costumul de astronaut, ci cu o vizita in Iulius Gardens din ansamblul mixt Iulius Town, unde va fi expusa instalatia „Museum of the Moon”.

Lucrarea artistului britanic Luke Jerram este prima din seria sa dedicata corpurilor ceresti si le ofera vizitatorilor oportunitatea extraordinara de a descoperi Luna in toata splendoarea detaliilor ei minunate, si nu doar partea pe care o vedem mereu pe cer. Macheta masoara 7 metri in diametru si corespunde unei scari de 1:500.000, ceea ce inseamna ca fiecare centimetru corespunde in realitate unei distante de 5 kilometri pe Luna.

„Ne bucuram mult sa ducem parteneriatul cu cei de la Iulius Group mai departe si sa prezentam unui public din ce in ce mai numeros instalatii de arta impresionante, capabile sa schimbe retorici urbane si sa aduca impreuna idei mai bune despre ziua de maine. Suntem parte a schimbarii si ne bucuram sa ne reintalnim cu publicul timisorean. Lights On!”, a declarat Andi Daiszler, initiatorul proiectului Lights On Romania.

Pana in prezent, instalatia „Museum of the Moon” a fost vizitata de peste 3 milioane de oameni, din cele peste 25 de tari in care a fost expusa. Crearea acesteia a durat 6 luni, fiind nevoie de numeroase prototipuri si multa planificare. In realizarea instalatiei au fost folosite imagini furnizate de satelitii orbitali NASA.

In 2021, timisorenii au admirat o alta instalatie spectaculoasa de lumini a artistului britanic Luke Jerram: Planeta Pamant intruchipata in Gaia. Seria de expozitii „The Works of Luke Jerram”a fost prezenta, anul trecut, in alte doua proiecte ale companiei IULIUS: „Museum of the Moon” a fost expus in ansamblul mixt Palas Iasi, iar planeta Marte a fost admirata de clujeni, in Iulius Parc din proximitatea Iulius Mall.

Despre Lights On

Lights On este un festival de instalatii de lumina lansat de Asociatia Daisler la Cluj-Napoca, in 2018. Evenimentul a reusit rapid sa-si atraga fani din toate randurile pentru ca promoveaza o noua nisa a artelor vizuale in spatii publice, activari urbane dintre cele mai inedite, dar si colaborari fascinante intersectoriale.

Lights On face parte din reteaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind infratit cu evenimente majore de la nivel international, precum festivalurile de lumina Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven, dar si Fête des Lumières, cel mai mare festival de lumina al lumii.

Festivalul este organizat si creat de Asociatia Daisler din Cluj-Napoca, o organizatie non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare si transformare urbana prin initiative culturale creative inedite. Mai multe informatii pe www.lightsonromania.com. (I.P.)

Leave a Reply