Proprietatile milionarului timisorean Ioan Cova, executate silit de ANAF! Finantistii au recuperat 3,4 milioane de lei la bugetul statului

ANAF a recuperat peste 3.4 milioane de lei de la un om de afaceri din Timisoara, care-si ispaseste o pedeapsa de 6 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala si prejudicierea statului cu 1,3 milioane de euro.


ANAF, prin Directia Generala Executari Silite Cazuri Speciale, a organizat prima licitatie publica in data de 30.03.2022, pentru valorificarea bunurilor sechestrate in dosarul nr. 5624/30/2016, in conformitate cu prevederile Legiinr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare”, anunta marti institutia.

La licitatie s-au prezentat 11 ofertanti, din cele sase bunuri scoase la licitatie fiind adjudecate 4 bunuri imobile – trei terenuri extravilane din categoria de folosinta arabil si un teren intravilan din categoria de folosinta curti – contructii -,incasându-se suma totala de 3.419.879 lei.

“Doua terenuri extravilane au fost adjudecate la sumele de 1.325.000 lei si 1.828.000 lei, in urma derularii a 30 de pasi de licitare, cu 152,77% mai mult fata de pretul de evaluare, respectiv 49 de pasi de licitare, cu 248,21% mai mult fata de pretul de evaluare”, precizeaza ANAF.

In dosarul invocat, Cova Ioan, administratorul SC “Cova Ghera & Co” SRL Timisoara, cu afaceri in domeniul materialelor de constructii, a fost condamnat definitiv, in iulie 2020, pentru evaziune fiscala, dupa ce a facut sute de tranzactii fictive cu o firma aflata in insolventa, unde, cu ajutorul unui notar public, a plasat in functia de administrator un om al strazii.

Inculpatul Cova Ioan, beneficiind de ajutorul inculpatilor Serban Florin si Singur Mona, a inregistrat in contabilitatea societatii administrate 603 de operatiuni fictive de achizitie de la 4 societati comerciale si 1.106 operatiuni fictive de vanzare catre societatea administrata de inculpatul Serban Florin, cu scopul de a se sustrage obligatiilor fiscale, cauzand astfel un prejudiciu bugetului consolidat al statului de 5.610.189,69 lei (1.324.001,06 euro). 

In acelasi context, inculpatul Serban Florin, l-a instigat pe inculpatul Robitu Cristinel Marius, persoana fara adapost si cu un grad de instructie precar (2 clase), sa declare in fata unui notar public aspecte necorespunzatoare adevarului, respectiv faptul ca, inca din luna februarie 2009, el este administratorul societatii prin care s-a derulat circuitul financiar (cu toate ca in acea perioada asociat era Cova Ioan) si ca el a fost acela care a luat toate deciziile referitoare la actele incheiate de societate, privind intreaga activitate a acesteia”, se mentioneaza in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA Timisoara.

Instanta a anulat peste 1800 de facturi cu tranzactii fictive si a majorat suma pe care cei trei condamnati, impreuna cu persoana civilmente responsabila S.C. Cova Ghera & Co S.R.L, au fost obligati sa o plateasca ANAF – Directia Generala a Finantelor Publice Timisoara, de la 4.336.275,69 lei la 5.610.189,69 lei lei. (G.I.)

One thought on “Proprietatile milionarului timisorean Ioan Cova, executate silit de ANAF! Finantistii au recuperat 3,4 milioane de lei la bugetul statului

  1. Ăștia sunt milionarii noștri, autohtoni. Citeam zilele trecute de regele otelului din Hunedoara, Cupetiu Dorin parca se cheamă, urmează pe covorul roșu, tot 6 ani și confiscarea averii ilicite?

Leave a Reply