ANAF incearca sa impoziteze veniturile „la negru”! In 2022, va derula proiecte pilot in vederea stimularii conformarii voluntare (P)

Agentia Nationala de Administrare Fiscala intensifica, in anul 2022, activitatile de indrumare si asistenta in domeniul fiscal, manifestandu-si in acest sens rolul activ pentru sprijinirea contribuabililor in vederea indeplinirii obligatiilor fiscale ce le revin.


Astfel, Agentia Nationala de Administrare Fiscala deruleaza trei Proiecte pilot privind stimularea conformarii voluntare, dedicat persoanelor fizice, care se vor concentra pe educarea si informarea contribuabililor despre obligatiile fiscale.

Obiectivele acestora sunt cresterea gradului de informare si stimularea conformarii fiscale voluntare a contribuabililor persoane fizice, pentru urmatoarele categorii de contribuabili:

  • cadre didactice si alte persoane ce pot obtine venituri din meditatii,
  • persoane care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor,
  • persoane fizice care realizeaza venituri din prestarea unor activitati de infrumusetare si  intretinere corporala.

Proiectul “Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din meditatii, activitati educationale si alte forme de invatamant” urmareste identificarea unor instrumente de lucru in zona conformãrii voluntare in cazul cadrelor didactice si a altor persoane care presteaza servicii de meditatii, care sa aduca eficienta si rezultate satisfacatoare,  in vederea replicarii pe o scara mai  larga, pe un termen mediu si lung. Intr-o prima etapa proiectul se desfasoara in  judetele Cluj si Sibiu.

Proiectul “Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din cedarea folosintei bunurilor” este un proiect pilot desfasurat la nivelul judetelor Brasov si Constanta. Proiectul isi propune sa previna si sa reduca fenomenul de sub-declarare, de nedeclarare a veniturilor din chirii/cedarea folosintei bunurilor si de neinregistrare in scop fiscal.

Identificarea contribuabililor care nu se conformeaza obligatiilor fiscale presupune o abordare axata pe colectarea si publicarea de informatii, in care predomina imbunatatirea schimbului de informatii atat cu alte institutii publice, cat si cu organisme din sectorul privat.

Proiectul “Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din prestarea unor activitati de infrumusetare/ intretinere corporala” se va desfasura la nivelul municipiului Bucuresti (Sectoarele 1 si 3) si al judetului Ilfov.

Proiectul isi propune sa creasca gradul de informare a contribuabililor care realizeaza sau care intentioneaza in viitor sa realizeze venituri din activitati de infrumusetare si intretinere corporala. O informare activa va conduce la cresterea nivelului de constientizare a obligatiilor fiscale ce deriva din obtinerea unor astfel de venituri si va reduce riscul neconformarii in cazul unor controale sau inspectii fiscale.

In perioada imediat urmatoare ANAF va transmite informari catre categoriile de persoane anterior mentionate pentru a le fi aduse la cunostinta, in mod corespunzator,obligatiile declarative si de plata. Reamintim ca actiunile de control ale inspectorilor ANAF se bazeaza pe analize de risc riguros elaborate de directiile de specialitate.

Pentru a beneficia de asistenta in domeniul fiscal si pentru a-si indeplini obligatiile fiscale corect si la timp, contribuabilii pot contacta Call-Center-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la nr. 031.403.91.60.

Pentru a solicita informatii personalizate privind situatia fiscala, contribuabilii pot utiliza serviciul Spatiul Privat Virtual. (ANAF – Serviciul Comunicare, Relatii Publice si Mass – Media)
Leave a Reply