Mobilitatea fortei de munca in regiunea transfrontaliera Romania – Ungaria. CCIA Timis organizeaza un seminar dedicat mediului de afecri din Timis, Arad si Csongrád-Csanád (P)

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, in calitate de partener in cadrul proiectului transfrontalier Romania-Ungaria „Initiativa Comuna pentru Ocuparea Fortei de Munca”, finantat prin Programul Interreg V-A Romania-Ungaria 2014 – 2020, organizeaza in data de 28 aprilie seminarul interactiv:


– Mobilitatea fortei de munca in Regiunea transfrontaliera Romania – Ungaria;

– Noutati, tendinte, provocari, aspecte practice; 

Obiectivul este informarea cu privire la noutati, tendinte si cadrul legal in domeniul fortei de munca, de ambele parti ale frontierei.

Evenimentul se adreseaza reprezentantilor institutiilor si organizatiilor din domeniul pietei muncii, impozite si taxe, ajutor social din regiunea transfrontaliera Romania – Ungaria, judetele Timis, Arad si Csongrád-Csanád.

Agenda

11:00 – 11:15Prezentare proiect JEDICristina Badulescu

Manager proiect, CCIAT

11:15 – 12:15Trenduri pe piata fortei de munca din ambele regiuni –

evolutia regimului de lucru catre remotesau lucru in sistem hybrid

lupta pentru talente si cresterea numarului de oportunitati de munca

tendinte ale unor sectoare de activitate, tipuri de oportunitati

cum s-au schimbat beneficiile ca urmare a pandemiei

Sesiune intrebari si raspunsuri

Dragos Gheban

ManagingPartnerCatalystSolutions

12:15 – 13:15Noutati, tendinte si cadrul legal in domeniul fortei de munca din Romania

Sesiune intrebari si raspunsuri

Claudiu Feraru

Avocat

13:15 – 13:45Pauza
13:45 – 14:45Reteaua EURES, Oportunitati pentru muncitorii romani

Sesiune intrebari si raspunsuri

Ildikó Járai, consilier EURES, Departamentul Judetean pentru Ocuparea Fortei de Munca Csongrád-Csanád
14:45 – 15:15Discutielibera

noutati, tendinte si modificari legislative in domeniul fortei de munca, de cealalta parte a frontierei

oportunitatile viitorului (green, dar nu numai)

cum lucram? de acasa/ de la birou/ format hybrid

inflatie / salarii

Dragos Gheban

ManagingPartnerCatalystSolutions

Evenimentul se desfasoara online, pe platforma Zoom. Inregistrarea se face pana la data de  26 aprilie 2022, https://bit.ly/3xoiq53. Limba de conversatie folosita este romana si maghiara. Se asigura traducere simultana.

Obiectivul general al proiectului JEDI – Joint Employment Driven Initiative este de a spori ocuparea fortei de munca in regiunea transfrontaliera Romania – Ungaria prin crearea conditiilor favorabile pentru o piata a muncii echilibrata pe termen lung.

In cadrul proiectului se vor crea conditii de ultima generatie pentru derularea activitatiilor de formarea profesionala prin dezvoltarea a cinci locatii, doua vor fi construite in cladiri noi, o premisa va fi reconstruita si extinsa si doua cladiri existente vor fi dotate cu echipamente noi necesare pentru a oferii instruiri practice de inalta calitate.

De asemenea, va contribui la dezvoltarea unei piete comune a muncii in judetele Timis, Arad si Csongrád – Csanád prin diferite activitati care au ca scop facilitarea procesului de fuzionare a pietei fortei de munca, din cele doua parti ale frontierei, cum ar fi, crearea unei Retele de Parteneriat Institutional Transfrontalier, pentru a facilita schimbul de cunostinte, transferul de experienta realizarea unei analize a nevoilor exacte ale companiilor privind calificarile necesare, elaborarea unei strategii regionale transfrontaliere axata pe lipsa fortei de munca calificate, organizarea de targuri de locuri de munca, workshop-uri, seminarii, conferinte, vizite de studiu, studii de caz, evenimente de orientare in cariera, crearea unui Info Point in Ungaria si crearea unui portal online si a unui site web online, bilingv, cu informatii specifice din domeniu.

Informatii suplimentare: Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, tel. 0372 185 285, e-mail: rcolban@cciat.ro, Rafaela Colban. (I.P.)

Sursa foto: arhiva

Leave a Reply