Procurorii DNA, pe urma primelor tepe ale pandemiei! Sefa Achizitiilor din Romania, acuzata ca a atribuit un contract de 50 milioane de lei unei firme care vindea cafea si tigari

Sefa Oficiului National pentru Achizitii Centralizate (ONAC), Cornelia Nagy, a fost pusa sub acuzare de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu, in legatura cu una dintre primele achizitii de materiale sanitare facute de statul roman la inceputul pandemiei de COVID-19. Este vorba despre un contract in valoare de 50 de milioane de lei, acordat unei firme care inainte de pandemie vindea cafea si tigari.


Vorbim despre firma ROMWINE & COFFEE SRL, infiintata in 25 aprilie 2019, la doua luni de la infiintarea ONAC si numirea fostei vamesite de la Vama Petea, din Satu Mare, Cornelia Nagy in fruntea institutiei.

DNA a anuntat, joi, ca a dispus efectuarea urmaririi penale fata de Nagy Cornelia, la data faptelor si in prezent presedinte al Oficiului National pentru Achizitii Centralizate (ONAC), si Hohan Madalina Ioana, consilier de achizitii publice in cadrul aceleiasi institutii publice.

Cele doua sunt acuzate de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite.

In cauza s-a mai dispus efectuarea urmaririi penale fata de SC Romwine&Coffe SRL si fata de alte persoane administratori de societati comerciale, acuzati de trafic de influenta, spalarea banilor, infractiuni de fals si inselaciune.

“In prezenta cauza penala se desfasoara cercetari cu privire la modalitatea presupus nelegala in care, in cursul anului 2020, la inceputul pandemiei de COVID-19, a fost incheiat un contract cadru de achizitii publice de masti de protectie, in valoare de peste 50 de milioane lei”, a precizat DNA, intr-un comunicat.

Procurorii au indicii ca Nagy Cornelia si Hohan Madalina Ioana, in exercitarea atributiilor de serviciu, prin incalcarea legislatiei, ar fi semnat in cursul lunii martie 2020, un acord cadru intre institutia pe care o reprezentau si SC Romwine&Coffe SRL privind achizitia a 1.750.000 masti de protectie.

“In demersurile lor, cele doua reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate de cei doi oameni de afaceri care controlau firma SC Romwine&Coffe SRL si de administratorul acesteia, care, impreuna, s-ar fi inteles sa interpuna firma in procedura de atribuire a contractului finantat din bani publici, desi cunosteau ca respectiva firma nu are capacitatea tehnica si financiara sa onoreze acordul cadru.

Cum SC Romwine&Coffe SRL nu avea capacitatea sa respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a mastilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia sa evite plata catre statul roman a unor penalitati in valoare de 12.786.706 lei.

Pentru a se asigura de obtinerea/derularea in bune conditii a contractelor de achizitii publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecti ar fi achitat unei alte persoane, suspect in cauza, sub forma unui contract de reprezentare consultanta si prestari servicii – intermediere, suma de 568.820 lei”, precizeaza DNA.

Potrivit procurorilor, prin aceste activitati ar fi fost vatamate interesele societatilor participante in cadrul procedurii si ale institutiilor publice implicate in actiunile de prevenire si raspuns impotriva infectiei cu virusul SARS – Cov 2 carora le erau destinate materialele de protectie.

Concomitent s-ar fi obtinut un folos necuvenit de 22.906.031 lei pentru societatile controlate de suspecti (atat pentru cea care a incheiat contractele de mai sus cat si pentru firmele interpuse).

De remarcat ca, in perioada 28.02.2020 – 4.11.2021, ONAC a incheiat fara licitatie, doar prin negociere directa, fara publicarea prealabila pe SEAP, nu mai putin de 180 de contracte (acorduri cadru) toate pentru COVID, in valoare de 27.713.631.002,96 lei. Toate acordurile sunt incheiate pentru plasturi, dezinfectanti, cutii de carton, echipamente de protectie, dezinfectanti, masti, manusi, viziere etc.

ONAC a fost infiintat in 2018, la cererea lui Orlando Teodorovici, pe atunci ministrul de Finante al PSD. ONAC urma sa se ocupe de achizitiile finantate din fonduri UE. Premierul Viorica Dancila a emis Ordonanta de Urgenta privind infiintarea ONAC pe 31 mai 2018. In fruntea institutiei a fost pusa Cornelia Nagy, propusa si sustinuta de Calin Popescu Tariceanu.

Venita din sistemul vamal, Nagy a fost promovata in trecut, de catre Tariceanu si Daniel Chitoiu, sefa de cabinet a lui Sebastian Vladescu, ministrul de Finante din acea vreme. Acuzata de guvernul liberal, in toamna anului 2020, ca a sabotat sistematic procesul de achizitie a 250.000 de tablete destinate elevilor, Cornelia Nagy a fost considerata una din nenumaratele “conserve” lasate in urma de regimul PSD-ALDE. (V.E.)

 

Leave a Reply