Sentinta definitiva pentru medicul militar care spunea ca pentru o spaga de 200 de lei nici nu intra in sala de operatii. Condamnare la inchisoare si interdictie de a mai profesa

Colonelul Radu Viorel Vracioiu, medic primar ORL la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucuresti, a fost condamnat definitiv de Curtea Militara de Apel Bucuresti la 2 ani, 5 luni si 10 zile inchisoare cu suspendare, intr-un dosar in care era acuzat de luare de mita si instigare la luare de mita.


Medicul a devenit celebru dupa ce i-a reprosat unei paciente ca i-a dat o suma prea mica de bani pentru o interventie chirurgicala, spunandu-i ca pentru 200 de lei nici nu urca in sala de operatii.

Curtea Militara de Apel Bucuresti a respins apelul lui Radu Viorel Vracioiu si a mentinut pedeapsa aplicata in iulie 2021 de catre Tribunalul Militar Bucuresti, decizia fiind definitiva.

Judecatorii au stabilit ca Radu Viorel Vracioiu sa stea sub supraveghere 3 ani, perioada in care este obligat sa frecventeze un program de reintegrare sociala si sa presteze munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 zile la una dintre urmatoarele doua entitati: Administratia Domeniului Public si Dezvoltare Urbana Sector 6 Bucuresti si Directia Generala si Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 Bucuresti.

De asemenea, colonelul nu poate exercita functia de medic in sistemul public de sanatate pe o durata de 2 ani.

Colonelul Radu Viorel Vracioiu a fost trimis in judecata de DNA in martie 2019, pentru luare de mita (doua fapte) si instigare la dare de mita.

Pe 29 noiembrie 2018, medicul a fost prins in flagrant de procurorii DNA in timp ce lua mita 500 de lei de la un barbat in legatura cu efectuarea unei interventii chirurgicale pentru sotia sa.

Medicul a fost denuntat la DNA, dupa ce acesta i-a reprosat cu doua zile in urma pacientei, inainte de efectuarea operatiei, faptul ca este prea mica suma de 200 lei pe care aceasta intentiona sa i-o dea, spunandu-i ca pentru acesti bani nici nu ar fi urcat din cabinet pana la sala de operatii.

In aceeasi zi, Radu Viorel Vracioiu a determinat-o pe pacienta sa-i ofere si medicului anestezist suma de 150 lei, lucru pe care aceasta l-a si facut. A intrat in salon si, deoarece nu-i ajungeau banii, a imprumutat de la o colega de salon 100 lei, dupa care a remis intreaga suma ceruta medicului pentru a fi inmanata mai departe anestezistului.

Procurorii nu au putut stabili daca cei 150 lei au ajuns intr-un final la medicul anestezist.

Anchetatorii au mai stabilit ca, pe data de 28 noiembrie 2018, pentru o interventie medicala asemanatoare, Radu Viorel Vracioiu a primit de la o alta pacienta suma de 500 lei. (V.E.)

Leave a Reply