Catalogul firmelor si Certificatul de competenta, doua propuneri legislative privind modificarea Legii 335/2007 sustinute de CCIA Timis (P)

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis sustine Propunerea Legislativa B254/2022 privind modificarea Legii 335/2007 a camerelor de comert din Romania, beneficiile si importanta acesteia pentru dezvoltarea mediului de afaceri romanesc.


Una dintre modificarile cuprinse in proiectul de lege are in vedere includerea tuturor antreprenorilor din Romania in Catalogul firmelor, fapt ce va genera vizibilitate si oportunitati reale de promovare si internationalizare, atat in mediul fizic, cat si in cel virtual.

O a doua modificare se refera la introducerea unui Certificat de competenta, ca act obligatoriu necesar pentru desfasurarea activitatii urmarea infiintarii unui nou profesionist, cu scopul de a creste calitatea actului comercial, de a responsabiliza agentii economici si de a contribui la imbunatatirea si dinamizarea activitatii economice. Emiterea unui certificat de competenta va echivala cu detinerea unui pasaport de incredere, cu valabilitate pe plan global, in mediul fizic si in cel online.

Un alt aspect abordat in proiectul de lege se refera la necesitatea relansarii invatamantului profesional dual prin realizarea unui proiect specific comun, in masura sa reflecte conjugarea tuturor actiunilor factorilor si actorilor implicati, si care sa fie orientat catre pregatirea si gestionarea fortei de munca si adaptarea corespunzatoare a calificarilor la nevoile economiei reale.

Un ultim aspect vizeaza relansarea diplomatiei economice si modalitatile de gestionare a situatiei camerelor bilaterale, avand ca rezultat urmarit dezvoltarea si eficientizarea relatiilor economice interstatale din perspectiva dezvoltarii internationalizarii mediului de afaceri, atragerea si valorificarea investitiilor straine directe in Romania si, implicit, reducerea deficitului comercial.

CCIA Timis se raliaza punctului de vedere privind rolul important al camerelor de comert de interfata a mediului de afaceri in raport cu autoritatile si necesitatii alinierii sistemului cameral romanesc la cel european, plecand de la modelele consacrate din state precum Austria, Germania, Franta, Italia, Turcia – unde relatia dintre camera de comert si antreprenor este legiferata sub forma afilierii obligatorii.

Informatii suplimentare la tel. 0722 503138, e-mail: rolinic@cciat.ro, Rodica Olinic – consilier Relatii Publice. (I.P.)

Leave a Reply