Festivalul Filmului European ajunge in Timisoara – Capitala Europeana a Culturii 2023. Proiectia de gala, in 10 mai, la Cinema Victoria

Festivalul Filmului European revine, pe 10 mai, in Capitala Europeana a Culturii 2023, cu o Gala speciala timisoreana, in proaspat reabilitatul Cinema Victoria. Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si EUNIC Romania, in parteneriat cu ambasadele, centrele si institutele culturale europene. Editia din Timisoara beneficiaza de sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Centrului de Proiecte Timisoara.


“In 2022, Festivalul Filmului European revine acolo unde ii este locul: pe marile ecrane. La Timisoara, Cinema Victoria a cunoscut o reabilitare istorica si e gata sa intre in circuitul vietii culturale.

Gala Festivalului Filmului European nu anticipeaza doar amplul program aflat la orizont, ci este un prilej de marcare a Zilei Europei si de afirmare a valorilor in care credem si pe care le aparam impreuna in Europa: libertatea, democratia, demnitatea si drepturile omului”, a declarat Liviu Jicman, Presedintele Institutului Cultural Roman.

Anul acesta, la Festivalul Filmului European, redescoperim si sprijinim impreuna o Ucraina mai europeana decat oricand, printr-o selectie de filme cu si despre Ucraina, realizata de directorul artistic al acestei editii, criticul de film Catalin Olaru.

Editia din Timisoara va fi marcata prin organizarea unui eveniment de gala pe 10 mai, la Cinema Victoria, de la ora 19, unde va avea loc prima proiectie publica din noul cinematograf, in anticiparea deschiderii oficiale. Spectatorii vor descoperi filmul Numere (Номери / Numbers), al regizorului Oleg Sentsov, cineast-simbol al rezistentei nationale ucrainene si aparator inarmat al Kievului asediat.

In urma anexarii Crimeei de catre Rusia, Oleg Sentsov a fost arestat in mai 2014 si condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru terorism. A fost eliberat in septembrie 2019, in urma unui schimb de prizonieri intre Rusia si Ucraina. Distopia Numere are la baza piesa omonima pe care Sentsov a scris-o in 2011 (inainte de arestarea sa) si a fost regizata de la distanta, din spatele gratiilor, cu ajutorul colaboratorului sau, Akhtem Seitablayev.

Accesul la film este deschis publicului larg, prin rezervarea unor bilete cu valoare zero de pe platforma Eventbook, aici: https://eventbook.ro/film/bilete-ffe-numbers-timisoara.

In 2022 am reluat si traditia ambasadorilor festivalului. Anul acesta, rolul ii revine regizoarei Monica Stan, care a realizat un spot inspirat din cel mai recent film al sau, Imaculat, laureat cu 3 premii importante la Festivalul de film de la Venetia, anul trecut. In spotul festivalului, ii veti recunoaste pe Ada Condeescu, Irina Margareta Nistor, Anca Dinicu si Tudor Giurgiu.

Spotul de promovare 26.FFE poate fi vizionat aici: www.ffe.ro.

Organizatorii multumesc partenerilor: Primaria Municipiului Timisoara, Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara. (I.P.)

Leave a Reply