Judecatorii din Alba Iulia l-au pus la plata pe administratorul Autostrazii A3, dupa un accident rutier provocat de un caine. „Parata nu a luat masuri pentru a impiedica patrunderea animalelor pe A3”

Magistratii Judecatoriei Alba Iulia au pus la plata Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), dupa un accidentdent rutier petrecut, in 17.01.2019, pe Autostrada A3, din cauza unui caine ciobanesc care a intrat pe soseaua de mare viteza.


La kilometrul 15, in apropiere de Turda, animalul a fost lovit mortal de un autoturism, iar in urma impactului, vehiculul a fost avariat si a fost nevoie de o platforma pentru a fi ridicat de la locul evenimentului. Politistii care au intervenit la fata locului au concluzionat ca soferul nu se face vinovat pentru producerea incidentului.

Pentru a-si recupera paguba, proprietarul autoturismului, SC Croma Plan SRL, a dat in judecata CNAIR si a solicitat plata unor daune.

In fata instantei, avocatul firmei a aratat ca vina pentru producerea accidentului apartine CNAIR. ”Parata nu a luat toate masurile necesare evitarii unui asemenea incident, cum ar fi montarea de garduri de protectie sau bare de natura a impiedica patrunderea animalelor pe autostrada”, se arata in cererea de chemare in judecata.

CNAIR a precizat ca in zona in care s-a produs evenimentul rutier existau garduri de protectie impotriva animalelor. De asemenea, a completat ca existau si indicatoare care avertizau soferii de prezenta animalelor in zona, se mai arata intr-un document.

Dupa sapte sedinte de judecata, magistratii Judecatoriei Alba Iulia au dat castig de cauza firmei din Alba si au obligat CNAIR la plata a 4.724 lei cu titlul de despagubiri.

”Admite cererea formulata de reclamanta Croma Plan SRL in contradictoriu cu parata Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, avand ca obiect pretentii. Obliga parata la plata catre reclamanta a sumei de 4.724 lei, reprezentand despagubiri. Obliga parata la plata catre reclamanta a cheltuielilor de judecata in cuantum de 1.836 de lei. Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare.  Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, astazi, 5 mai 2022”, se mentioneaza in sentinta Judecatoriei Alba Iulia.

”Este o sentinta care intareste povestea trista a drumurilor noastre. Am dovedit prin toate mijloacele de proba ca intreaga culpa apartine CNAIR din cauza ca nu a luat toate masurile de siguranta pentru a evita patrunderea animalelor pe autostrada. Orice sofer nevinovat isi poate cauta dreptatea in instantele de judecata”, a declarat, pentru alba24.ro, avocatul firmei din Alba, Alexandru Patan.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata in termen de 30 de zile de la comunicare. (V.E.)

Leave a Reply