Prima captura a inspectorilor ANAF – Antifrauda din mandatul lui Lucian Heius! Confiscarea a 10,26 tone tutun brut si salvarea bugetului de un “tun” de 2 milioane de euro

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala anunta o captura record de 10,260 kg (57 cutii) de tutun brut, importat scriptic din Indonezia, de catre o firma din Iasi.


Atentia sporita a inspectorilor antifrauda in zona de trafic ilegal de tutun a dat roade. Este vital sa combatem cu determinare evaziunea fiscala si traficul ilegal de bunuri si chiar sa ne intetim eforturile in aceasta directie.

Cetatenii trebuie sa stie ca ANAF este un partener de nadejde pentru contribuabilii onesti, dar si ca nu va precupeti niciun efort in identificarea si corectarea celor care incearca sa ocoleasca caile legale.

Consider ca plata taxelor si impozitelor care se impun activitatilor comerciale este nu doar un act de responsabilitate fiscala, ci si sociala, deoarece colectarea furnizeaza resurse pentru functionarea statului, care ii are ca beneficiari finali pe cetateni“, Lucian Ovidiu Heius, presedinte ANAF.

Dupa o analiza specifica de risc fiscal, inspectorii antifrauda fiscala au identificat firma si au monitorizat transportul de tutun pe teritoriul Romaniei. Deoarece au constatat lipsa documentelor legale necesare efectuarii unui pretins export sau a unei livrari intracomunitare, au dispus plata a 4,92 milioane lei, reprezentand acciza aferenta intregii cantitati.

Pentru asigurarea recuperarii sumelor datorate bugetului de stat, inspectorii ANAF-Antifrauda au dispus sechestru si poprire asiguratorie asupra conturilor bancare si bunurilor firmei incriminate.

Prin monitorizarea constanta a transporturilor cu risc fiscal ridicat si confiscarea celor 10,26 tone de tutun, inspectorii ANAF – Directia Generala Antifrauda Fiscala a prevenit prejudicierea bugetului de stat cu cca 9,83 milioane lei, reprezentand acciza si TVA, care ar fi fost cauzata daca tutunul, transformat in tigarete, ar fi fost vandut in Romania pe piata neagra.

Cu vigilenta sporita in zonele in care se inregistreaza trafic ilegal de tutun, inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala analizeaza si monitorizeaza permanent importurile si transporturile de produse din aceasta categorie. In acest sens, de la inceputul anului au fost confiscate peste 50 tone tutun brut fara acte necesare transportului, procesarii sau comercializarii.

Si in aceste situatii s-au emis decizii de impunere pentru suma totala de 22,85 milioane lei, reprezentand accizele aferente datorate bugetul statului. (ANAF – Serviciul comunicare, relatii publice si mass media)

Sursa foto: ziarul de iasi

Leave a Reply