Un fotoreporter din Timisoara si un jurnalist freelancer, probleme cu politia din Ucraina. „Multi experti in lege martiala care si-ar fi dorit sa fim impuscati pe loc!”

Fotoreporterul timisorean Virgil Simonescu si freelancerul Mircea Barbu au fost opriti de politie in Ucraina, dupa ce au filmat cu drona un lan de rapita. Agentii le-au cerut sa stearga filmarea, ceea ce jurnalistii romani au refuzat. Situatia s-a rezolvat dupa interventia reprezentantilor Ambasadei Romaniei la Kiev.


Suntem retinuti de o ora pe marginea drumului si ni s-au luat Pasapoartele, legitimatiile de presa, au facut poze la drona samd. Totul pentru ca am filmat cu drona un lan de rapita in mijlocul pustietatii, pentru un reportaj DW despre agricultura ucraineana. Politia mi-a cerut sa sterg filmarile fara sa-mi spuna in baza carei legi trebuie sa fac asta, asa ca am refuzat.

Acum spun ca ne vor escorta la sediul FSB din cea mai apropiata localitate. Am anuntat ambasada de la Kiev si asteptam sa aflam si noi cu ce am gresit.

Dupa o scurta discutie cu “un baiat” in civili ucrainenii ne-au dat drumul. Asta dupa ce s-au uitat la filmarile din drona cu lanul de rapita si au apreciat calitatea filmarii. La final ne-au spus ca avem tot dreptul legal sa filmam orice in afara de puncte militare strategie, ceea ce stiam si evident ca respectam, si ne-au urat succes.

Vad in comentarii ca sunt multi experti in lege martiala care si-ar fi dorit sa fim impuscati pe loc pentru simplul motiv ca am insistat sa se respecte legea, sa ni se respecte statutul de jurnalisti si sa ni se ofere o explicatie legala pentru care trebuie sa stergem filmarile, adica munca noastra de peste zi.

O tara, fie ea si in razboi, e guvernata de legi. Mai dure, Mao restrictive, dar tot de legi. Altfel nici ei, nici noi, nu suntem cu nimic mai buni decat cei pe care ii numim pe buna dreptate ocupanti si dictatori.

O seara buna si multumiri ambasadei de la Kiev pentru promptitudinea cu care ne-au raspuns si ajutat!”, a scris pe pagina sa de facebook Mircea Barbu. (I.P.)

Leave a Reply