Anti-GRAFFITI! Amenzi pana la 6.000 de lei pentru desene, imagini sau insemne fara drept, pe peretii cladirilor. Proiect adoptat la Senat

Senatorii au votat, in urma cu cateva zile, un proiect de lege initiat de parlamentari PNL, PSD si USR, al carui scop declarat este acela de a-i descuraja pe autorii de graffiti sa distruga fatadele bunurilor aflate in domeniul public sau privat, patrimoniului cultural, precum si alte piese de mobilier urban. Astfel, pentru desene, imagini sau insemne fara drept, pe peretii cladirilor, sunt prevazute amenzi de pana la 6.000 de lei, iar contravenientul va trebui sa readuca acele spatii la starea initiala, dupa caz.


Sanctiunea se executa in termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care devine executorie, potrivit unui proiect initiat de parlamentari PNL, PSD si USR, adoptat miercuri de Senat.

„In cazul neindeplinirii obligatiei prevazute, autoritatea administratiei publice locale pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia poate sa reabiliteze din fonduri proprii bunurile afectate, avand dreptul la actiune in regres impotriva contravenientului”, prevede un amendament admis la proiect.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, in sensul inaspririi sanctiunilor pentru faptele privind imprimarea de insemne, inscrieri, desene sau imagini fara drept, pe peretii cladirilor si gardurilor, respectiv dezlipirea sau distrugerea afiselor si reclamelor legal amplasate.

Proiectul mai prevede amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei pentru „scrierea sau desenarea, fara drept, pe peretii cladirilor, pe garduri sau pe obiectele de folosinta comuna aflate in locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum si dezlipirea sau distrugerea, fara drept, a reclamelor, anunturilor si afiselor legal expuse in locuri anume destinate”, cu obligarea contravenientului de a inlatura pagubele produse si refacerea bunului distrus.

De asemenea, proiectul propune abrogarea Legii nr. 554/2003 privind masuri pentru asigurarea aspectului estetic al Capitalei si al altor localitati.

Senatul este prima Camera sesizata. (Mara Ion)

Leave a Reply