Timisoara Refugee Art Festival! Manifestare unica in Europa de Est, dedicata refugiatilor din Ucraina, tuturor celor care au fugit din calea gloantelor si a bombelor

Grupul de initiative sociale LOGS anunta cea de-a VI-a editie a Timisoara Refugee Art Festival, care va avea loc din 17 pana in 20 iunie, in mai multe locatii din orasul de pe Bega. Festivalul, singurul de acest fel din Europa de Est, isi propune mai mult ca oricand sa faciliteze si sa mentina legatura dintre comunitate si cei care au fugit din calea gloantelor si a bombelor.


In acest sens, motto-ul actualei editii este „Better Together”, pentru a sublinia si a aplauda implicarea fara precedent a societatii civile in criza refugiatilor ucraineni si pentru a incuraja continuarea acestui gen de actiuni si pe viitor, indiferent de tara de provenienta a refugiatilor.

“Romania a avut anul trecut o triplare a cererilor de azil fata de anii precedenti. De asemenea, anul 2022 aduce 100.000 de avize de munca, cel mai mare numar de avize de munca pentru cetatenii NON EU pentru Romania. Si, nu in ultimul rand, provocarea crizei din Ucraina, cere o evaluare corecta a modului in care Romania este pregatita sa integreze strainii care ajung in Romania, fie ca ne referim la refugiati NON EU sau din Ucraina, fie la  muncitori, studenti sau imigranti casatoriti cu cetateni romani. La LOGS, noi oferim asistenta solicitantilor de azil, refugiatilor si imigrantilor exact in aceasta directie, de a crea o comunitate primitoare si inclusiva in Timisoara si de ce nu, in Romania”, transmit organizatorii.

De altfel, festivalul face parte in acest an dintr-un program mai larg de educatie pentru comunitate sub egida „Better Together”, derulat de LOGS si finantat de Primaria Municipiului Timisoara prin Centrul de Proiecte.

Timp de patru zile, publicul este invitat la Timisoara Refugee Art Festival, pentru a descoperi prin arta contemporana, teatru, film, muzica si arta culinara, cine sunt cei care au fost nevoiti sa o apuce pe diferitele rute migratorii si cum putem sa le facem viata mai buna atunci cand drumurile ni se intersecteaza.

Deschiderea festivalului va avea loc vineri, 17 iunie, de la ora 19, la Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, si va fi urmata imediat de inaugurarea instalatiei artistice „Bullets and Love” a Reginei Damian din Piata Libertatii.

Reflectia artistei originare din Turkmenistan porneste de la alegerea pe care este nevoita sa o faca o persoana care fuge din calea razboiului: ce poate fi lasat in urma si ce este esential. Parcursul primei zile continua in Piata Unirii, cu o expozitie a ilustratorilor ucraineni din grupul Pictoric care arata cum poate fi arta folosita ca o arma. Expozitia este curatoriata de Daniel Petru Gagiu, Florin Arhire si Adnan Vasile, si organizata impreuna cu Asociatia culturala Contrasens.

Principalul eveniment al zilei de sambata este concertul Beck Corlan, cu incepere de la ora 20, la Faber. In deschidere va canta ucraineanca Vanessa Serbul. Duminica, mancarea devine liant intre refugiati si comunitatea care este invitata sa se alature traditionalului picnic intercultural, intre orele 11-14, la Muzeul Satului Banatean.

Pe langa preparatele pregatite de refugiati, cei prezenti vor putea sa ia parte la un atelier si un spectacol de circ contemporan, impreuna cu Scoala de circ din Timisoara, precum si la un tur ghidat al Muzeului.

In aceeasi zi, de la ora 19, in Piata Sfantul Gheorghe, Teatrul Basca prezinta piesa „Animal crossing”, care vorbeste despre refugiati, si nu numai, din perspectiva a doi politisti de frontiera.

In 20 iunie, ultima zi a festivalului, sarbatorim Ziua Mondiala a Refugiatului prin proiectia filmului „This rain will never stop” (2020) al regizoarei ucrainene Ana Gorlova. Documentarul, prezentat si premiat la numeroase festivaluri internationale, ne introduce in destinul tumultuos al familiei Suleyman, care, fugind din calea Razboiului Civil Sirian, a fost nevoita sa se raspandeasca in diferite colturi ale Europei, mergand pana in Ucraina.

Programul festivalului este completat de activitati pentru copii, un atelier de colaj si un atelier de autoreprezentare culturala, toate dedicate refugiatilor.

Intrarea este libera. Descoperiti detalii si actualizari ale programului pe pagina de Facebook a Festivalului.

Organizator: LOGS Grup de initiative sociale

Eveniment finantat de Primaria Municipiului Timisoara prin Centrul de Proiecte

Parteneri: Asociatia COSPE, Asociatia Karuna eG, Positive Dialogue Association, Asociatia Culturala Contrasens, Teatrul Basca, Faber, Asociatia Culturala Diogene, Institutul Francez Timisoara, Ceau, Cinema, MV Sci-art Center, Muzeul Satului Banatean, Pictoric Illustrators Club.

Grupul de Initiative Sociale LOGS este o organizatie „grassroots” stabilita din septembrie 2019, in Timisoara, care promoveaza integrarea grupurilor vulnerabile de migranti, lupta imptriva traficul de persoane si foloseste educatia ca mijloc de depasire a vulnerabilitatilor sociale. Scopul Asociatiei este de a participa activ la dezvoltarea comunitatilor urbane si rurale din Romania pentru a sustine identificarea, raspunsul si depasirea nevoilor specifice ale grupurilor vulnerabile, cu ajutorul comunitatii locale si voluntarilor prin interventii culturale, sociale si educationale.

PROGRAM

Timisoara Refugee Art Festival

Editia a VI-a, 17-20 iunie 2022

VINERI, 17 iunie

19:00 Deschiderea oficiala a Festivalului

Centrul de Proiecte, Str. V. Alecsandri 1

19:15 Bullets and Love, instalatie artistica de Regina Damian

Piata Libertatii

20:00 Ukraïna.pic, expozitie de afise ale ilustratorilor ucraineni din grupul Pictoric

Piata Unirii

Curatori: Daniel-Petru Gagiu, Florin Arhire, Alin-Adnan Vasile, Coorganizator: Asociatia Contrasens

SAMBATA, 18 IUNIE

16:00-18:00 Atelier de colaj pentru familiile refugiatilor, sustinut de Ioana Cocis si Mirela Stoeac-Vladuti

MV sci-art Center, Bulevardul Mihai Viteazu 1

20:00-22:00 Concert Beck Corlan. In deschidere: Vanessa from Odessa & Friends

Faber, Splaiul Penes Curcanul 4-5

 

DUMINICA, 19 IUNIE

11:00-14:00 Picnic intercultural. In program: brunch cu mancare gatita de refugiati, ateliere si spectacol de circ, tur ghidat al Muzeului Satului Banatean.

Muzeul Satului Banatean, Strada Avram Imbroane 1

19:00-20:00 Animal crossing, spectacol al Teatrului Basca

Piata Sfantu Gheorghe

LUNI, 20 IUNIE, ZIUA MONDIALA A REFUGIATULUI

16:00-17:30 Atelier de benzi desenate pentru copii si adolescenti refugiati, sustinut de Institutul Francez

Institutul Francez, Bd. C.D. Loga 46

16:00-18:00, Atelier de autoreprezentare culturala, sustinut de Mihaela Ciutacu si Mihaela Tilinca de la Asociatia Culturala Diogene

Institutul Francez, Bd. C.D. Loga 46

19:00-20:45, Aceasta ploaie nu se va opri niciodata (2020, Ucraina, Irak, Germania, Siria), documentar al regizoarei ucrainene Ana Gorlova, cu subtitrare in limba romana. Cinema Victoria, Strada Ciprian Porumbescu 2 (I.P.)

 

 

Leave a Reply