De astazi, tarife de roaming mai mici in tarile UE. Aceeasi calitate a internetului mobil in strainatate, precum cea pe care o au acasa

Regulament imbunatatit privind roamingul, care extinde “Roamingul la tarife nationale” pana in 2032, a intrat in vigoare, vineri, 1 iulie 2022. Cetatenii din UE se vor bucura de o experienta mai buna in materie de roaming, beneficiind de aceeasi calitate a serviciilor mobile in strainatate ca si in tara lor de origine.


Noile norme imbunatatesc accesul la comunicatiile de urgenta in intreaga Uniune Europeana si garanteaza informatii clare cu privire la serviciile care pot face obiectul unor taxe suplimentare, a anuntat Comisia Europeana, intr-un comunicat de presa.

“Va amintiti de vremurile cand eram nevoiti sa dezactivam datele mobile atunci cand calatoream in Europa – pentru a evita o factura masiva de roaming? Ei bine, aceste vremuri au apus. Si intentionam sa mentinem acest lucru cel putin in urmatorii 10 ani”, a declarat comisarul pentru piata interna, Thierry Breton.

Consumatorii vor avea acum dreptul de a beneficia de aceeasi calitate a internetului mobil in strainatate precum cea pe care o au acasa. Operatorii care furnizeaza servicii de telefonie mobila ar trebui sa se asigure ca acesti consumatori au acces la retelele 4G sau la retelele 5G mai avansate, daca acestea sunt disponibile la destinatia pe care o viziteaza consumatorul. Consumatorii ar trebui sa poata gasi informatii cu privire la disponibilitatea retelelor in contractele lor de servicii mobile si pe site-urile web ale operatorilor.

Noile norme privind roamingul obliga operatorii sa isi protejeze consumatorii si sa ii informeze daca telefoanele lor se conecteaza la o retea non-terestra. In plus, operatorii ar trebui sa intrerupa in mod automat serviciile mobile in cazul in care serviciile mobile prin intermediul retelelor non-terestre ating tarife de 50 euro sau o alta limita predefinita.

De asemenea, operatorii le pot oferi consumatorilor servicii suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a nu folosi serviciile de roaming in timpul calatoriei cu avionul si la bordul navelor.

Noul regulament privind roamingul stabileste tarife cu ridicata mai mici, adica reducerea costurilor suportate de operatori pentru utilizarea retelelor din strainatate pentru a furniza servicii clientilor lor atunci cand acestia se afla in strainatate. Plafoanele pentru tarifele cu ridicata sunt stabilite la un nivel care sa le permita operatorilor sa acopere si sa recupereze costul furnizarii serviciilor de roaming catre consumatori la preturile de pe piata nationala.

Pentru serviciile de date, noul regulament stabileste urmatoarele plafoane pentru tarifele cu ridicata: 2 euro/GB in 2022, 1,8 euro/GB in 2023, 1,55 euro/GB in 2024, 1,3 euro/GB in 2025, 1,1 euro/GB in 2026 si 1 euro/GB incepand din 2027.

Pentru apelurile vocale: 0,022 euro/minut in perioada 2022-2024 si 0,019 euro/minut incepand din 2025. Pentru mesajele SMS, tarifele sunt 0,004 euro/SMS in perioada 2022-2024 si 0,003 euro/SMS incepand din 2025.

Reducerea tarifelor cu ridicata este in avantajul consumatorilor, deoarece acestea ar trebui sa asigure faptul ca toti operatorii sunt in masura sa ofere abonamente de roaming competitive, in conformitate cu principiul “Roaming la tarife nationale”, a precizat Comisia Europeana. (I.P.)

Leave a Reply