Punctele vamale Vicovu de Sus (Suceava) si Racovat (Botosani) vor fi redeschise, in cel mai scurt timp! Autoritatile din Ucraina cauta solutii pentru decongestionarea PTF Porubnea – Siret

Autoritatile din Ucraina s-au razgandit, din nou, in privinta deschiderii a noi puncte de frontiera cu Romania si au anuntat ca, in vederea descongestionarii traficului prin PTF Siret, incepand cu 20 iulie, va fi redeschis punctul vamal Crasna – Vicov de Sus (Suceava), doar pentru traficul autoturismelor, iar din 1 august, se va putea trece prin punctul vamal Probotesti – Racovat (Botosani), ce va fi destinat, in principal, traficului autoturismelor, TIR-urilor goale si a cisternelor de combustibil.


In acelasi context, partea ucraineana si-a asumat in doua etape (5 august, respectiv 5 septembrie) amenajarea pe teritoriul ucrainean a doua parcari destinate operatiunilor vamale pentru autocamioane, fiecare cu o suprafata de circa un hectar.

Aceste promisiuni au fost facute in cadrul unei intalniri de lucru romano-ucraineana, desfasurata, in urma cu cateva zile, la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, partea romana fiind reprezentata de prefectul Sucevei, Alexandru Moldovan, impreuna cu o delegatie a Ministerului Transporturilor si Infrastructurii condusa de secretarul de stat Ionel Scriosteanu.

Discutiile au mai vizat identificarea unor solutii ce pot fi adoptate pe termen scurt, mediu si lung in vederea fluidizarii traficului de marfuri prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina situate pe raza judetelor Suceava si Botosani. Avand in vedere perspectiva cresterii tranzitului de marfuri, in contextul in care partea ucraineana prognozeaza in acest an o productie de circa 20 milioane tone cereale, s-au convenit urmatoarele actiuni si masuri:

  • suplimentarea de catre partea romana cu doua a numarului arterelor de intrare/iesire in PTF, precum si utilizarea benzii de acces pentru personalul diplomatic in vederea tranzitului cisternelor de combustibil;
  • amenajarea in zona PTF Siret, de catre autoritatile romane, a unor facilitati de stationare/vamuire pentru circa 100 autovehicule transport marfa, urmand ca ulterior aceste zone de parcare sa fie extinse pe suprafete de teren apartinand orasului Siret.

Reprezentantii autoritatilor vamale romane au solicitat ca autocamioanele care se afla in tranzit prin Romania sa fie sigilate de catre vama ucraineana, prin aceasta masura reducandu-se timpii de asteptare in PTF cu circa 70%.

La acest moment, prin masurile de suplimentare a personalului adoptate de catre politia de frontiera si autoritatile vamale romane, capacitatea de prelucrare pe iesire spre Ucraina este de circa 400 autocamioane/12ore.

Derularea calendarului de activitati convenit de cele doua parti va fi analizata lunar, prin sedinte a reprezentantilor institutiilor ce desfasora activitati specifice in punctele de frontiera. Potrivit unui studiu, deschiderea celor doua puncte vamale ar decongestiona PTF Siret cu cel putin 30%. (Mara Ion)

Leave a Reply