Fostul ministru Adrian Chesnoiu, urmarit penal de DNA Timisoara! Fost politist care a activat si la DGPI, Chesnoiu este acuzat de „trucarea” unor concursuri de angajare

Procurorii DNA Timisoara au dispus inceperea urmaririi penale fata de fostul ministrul al Agriculturii Adrian Chesnoiu, fost politist la DGPI si fost viceprimar al Caracalului, in dosarul in care este acuzat ca a intervenit in cazul unor concursuri de angajare si care a dus la demisia sa din functie.


Chesnoiu a fost audiat, luni dimineata, mai putin de o ora, la DNA Timisoara. Procurorii DNA i-au comunicat fostului ministru ca este urmarit in calitate de suspect.

„In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 544/VIII/3 din 23 iunie 2022 , ca urmare a ca urmare a indeplinirii conditiilor legale si constitutionale, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Timisoara au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectul CHESNOIU ADRIAN IONUT, in prezent deputat, iar la data faptelor avand si functia de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru savarsirea infractiunilor de:

– instigare (sub forma participatiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infractiuni) si

– abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, suspectul Chesnoiu Adrian Ionut, in calitate de ministru, ar fi determinat o persoana din subordine, la vremea respectiva membru in mai multe comisii de examinare, sa-i furnizeze unui coleg (persoana de incredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi sustinute cu ocazia organizarii a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, sef serviciu, director executiv adjunct si director executiv ai unor directii judetene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidati “agreati” dintre care, in urma sustinerii probelor scrise si orale, doar trei au promovat concursurile respective.

De mentionat este faptul ca, la interventia directa a ministrului, in cazul unuia dintre candidati, membrii comisiei ar fi fost nevoiti sa-l promoveze pe acesta in conditiile in care nu obtinuse un punctaj corespunzator. Ca urmare a acestui demers, persoana respectiva a fost numita in functia de sef serviciu, obtinand pana in prezent venituri salariale in valoare de 33.782 lei.

Suspectului i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, se precizeaza in comunicatul DNA.

La plecare, fostul ministru al Agriculturii a refuzat sa comenteze audierea sa la DNA Timisoara, el afirmand ca va da declaratii la final.

”Asa cum am spus de fiecare data, o sa dau declaratii la final. Am spus ce aveam de spus”, a precizat Chesnoiu.

Adrian Chesnoiu, a fost pus sub acuzare de DNA. Ancheta DNA Timisoara a inceput cu investigatii la Directia Agricola Caras- Severin unde directoarea Luminita Jaraie a fost acuzata de abuz in serviciu pentru decontari ilegale si angajari fictive.

Chesnoiu i-ar fi cerut acesteia sa-i dea subiectele la concursurile pentru diferite functii pentru a le da favoritilor sai.

Conform DNA, ”in perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoana din subordine, la vremea respectiva membru in mai multe comisii de examinare, sa-i furnizeze unui coleg (persoana de incredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi sustinute cu ocazia organizarii a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, sef serviciu, director executiv adjunct si director executiv ai unor directii judetene”.

Subiectele ar fi ajuns ulterior la patru candidati “agreati” dintre care, in urma sustinerii probelor scrise si orale, doar trei au promovat concursurile respective.

La interventia directa a ministrului, in cazul unuia dintre candidati, membrii comisiei ar fi fost nevoiti sa-l promoveze pe acesta in conditiile in care nu obtinuse un punctaj corespunzator. Ca urmare a acestui demers, persoana respectiva a fost numita in functia de sef serviciu, obtinand pana in prezent venituri salariale in valoare de 33.782 lei.

Plenul Camerei Deputatilor a avizat, in 28 iunie, Cererea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de ridicare a imunitatii lui Adrian Chesnoiu. (V.E.)

Leave a Reply