Procurorii romani il ancheteaza pe Putin! Parchetul General s-a autosesizat pentru crimele comise de rusi in razboiul din Ucraina

Procurorii romani au anuntat, printr-un comunicat de presa, ca au deschis o ancheta pentru crime impotriva umanitatii comise de rusi in razboiul din Ucraina.


Procurorii Parchetului General au explicat ca “legea penala romana se aplica si infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii de catre un cetatean strain contra unui cetatean roman”.

„Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea de infractiuni contra umanitatii, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) si k) din Codul penal. Competenta privind efectuarea cercetarilor apartine Sectiei parchetelor militare.

In fapt s-au retinut urmatoarele: La data de 24.02.2022, Federatia Rusa a lansat o ampla operatiune militara (aeriana, terestra si maritima) de invadare a Ucrainei-stat independent si suveran. Potrivit informatiilor publice existente, atacul militar este generalizat si sistematic, fiind indreptat atat impotriva unor obiective militare, cat si impotriva unor obiective civile, rezultand date ca au fost bombardate scoli, spitale, complexe comerciale, fiind afectata in mod direct populatia civila din Ucraina.

Consecintele atacului sunt deosebit de grave, in randurile populatiei civile survenind un numar mare de decese, inclusiv copii, precum si raniri de persoane. In acelasi timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federatiei Ruse, milioane de civili au parasit teritoriul Ucrainei, avand in prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul Romaniei.

Conform art. 10 C.p.p., legea penala romana se aplica si infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii de catre un cetatean strain contra unui cetatean roman. Jurisdictia se exercita de organele de urmarire penala romane si pe baza principiului universalitatii. Cercetarile au in vedere si detinerea de catre cetateni ucraineni a cetateniei romane”, se arata in comunicatul emis de Parchetul General. (I.P.)

Leave a Reply