ROD Festival, editia a III-a! Primul festival cultural dedicat spatiilor marginale variate, revine. In iulie, proiectii de film in sase localitati din Timis (P)

Din sali de teatru si de cinema, direct la sate si-n periferie. Caravana ROD se pune in miscare si in acest an. Timp patru luni, o transformam in festival itinerant si mergem din nou in zone si audiente cu acces limitat la cultura. Evitam locatiile comune, central-urbane, mainstream, in beneficiul descinderii unei caravane acolo unde lipsesc evenimente culturale prezentate live, in fata audientei locale.


In iunie 2022, am vizitat trei sectii ale Penitenciarului Timisoara: cea principala (de pe strada Popa Sapca), cea din cartierul Kuncz si cea din Buzias.

De saptamana aceasta, turneul deschis publicului larg porneste din vestul Banatului timisean.

Incepem mai pe seara si in aer liber, conform programului de mai jos:

14 iulie – Jimbolia – proiectie de film (Tigrul Albastru) + Teatrul Basca, cu piesa Animal Crossing – in Piata Sf. Florian;

15 iulie – Sannicolau Mare – proiectie de film (Belle) + Teatrul Basca, cu piesa Animal Crossing + Caravana Medicala + Expozitie Foto – in proximitatea Gradinii de Vara;

17 iulie – Nadrag – proiectie de filme (Belle si Par) ­– in fata Casei de Cultura;

19 iulie – Centrul Educativ Buzias – proiectie de film (Shelter);

22 si 23 iulie – Timisoara – detaliile vor fi anuntate in curand;

27 iulie – Dudestii Vechi – proiectie de film (Belle si Par); Expozitie foto – in parcul din centrul comunei.

Astfel, pentru iulie am propus un set de sapte evenimente in sase localitati. Ducem in turneu aceste filme greu accesibile publicului vizat, prezentate in proiectie publica gratuita, intr-un program alaturi de spectacolul Animal Crossing al Teatrului Basca sau de expozitii de fotografii care au fost captate chiar in comunitatile respective. In plus, impreuna cu proiectul infratit UnLock, organizam actiuni similare si la centrele pentru adulti cu dizabilitati din Lugoj si Gavojdia.

Orice minte sanatoasa si flamanda de cultura isi gaseste cea mai buna cazare intr-un corp sanatos. Astfel, Caravana Medicala desfasurata de Asociatia Non Profit pentru ATI „Aurel Mogoseanu” va oferi consulturi si analize gratuite la evenimentele mentionate special.

ROD genereaza experiente inedite si unice pentru un segment de populatie uitat si marginalizat din punct de vedere al ofertei culturale. Apetitul pentru cultura, in special film si teatru, exista intr-o forma latenta in toate comunitatile adresate.

Incercam sa oferim acces direct la toate acestea in zone amenajate de ROD Festival pentru un eveniment cultural temporar. Ele se desfasoara intre blocuri de la periferie, pe terenuri virane, curti de camine culturale din sate, in penitenciare, in centre pentru persoane cu dizabilitati sau aziluri de noapte.

ROD Festival va continua si in lunile urmatoare. Vom reveni cu informatiile, locatiile si evenimentele propuse.

O retrospectiva asupra editiei precedente ROD

Anul trecut am fost primiti cu reactii unice si care mai de care, de la uimire, dezinteres si pana la bucurie si participare. Ca asociatie ce promoveaza filmul documentar, cele mai graitoare au fost mini-reportajele noastre de la fata locului.

Totul a inceput la Costesti (jud. Hunedoara), unde dacii ne-au multumit pentru vizita si ne-au chemat la stand – poate ne placea un suvenir, cine stie. Am deschis caravana aici deoarece e locul de nastere al profesorului Dorel Sandesc, presedintele Asociatiei ATI. Aceasta a pus la bataie consulturi, iar noi – ecran si film.

Am trecut apoi prin Poieni si prin Jimbolia. Cinefilii de-acolo ne-au impartasit gusturile, dar si noi pe ale noastre.

La Buzias am fost atat la oameni in libertate, cat si la cei privati de ea, spre deliciul ochilor si bataia palmelor.

In Lugoj, am chemat si muncitorii straini la spectacol. Au zis ca vin in one hour. Nu stim daca au facut-o, dar au venit altii.

Si pe strada timisoreana Cosmonautilor (cartierul Blascovici) oamenii s-au consultat medical. Au avut apoi parte de doua zile de teatru, expozitie foto si film. Pentru copii, marea bucurie a fost sa ia plansele fotografice cu ei, acasa.

La Azilul de noapte „Pater Jordan” (cartierul Brancoveanu), ne-am intalnit cu un om pe care-l cunoastem, dar pe care n-am stiut niciodata cum il cheama.

Pe strada Polona (cartierul Freidorf), le-am ascultat oamenilor ofurile administrative si le-am oferit sanatate si cultura. Si pe Tanti Pachita in poza.

Am facut o vizita si-n Afghan Park, unde am aratat cumparatorilor dintr-un hipermarket invecinat o alta fata a migrantilor afgani.

Si, pentru ca toate actiunile noastre se desfasoara in pregatirea unei viitoare Capitale Europene a Culturii(CEaC) in orasul de origine, am deschis tuturor o vizita printr-o experienta multimedia fix pe acest subiect. In plus, am vizitat chiar noi prietenii din Novi Sad (CEaC in 2022) pentru a discuta atitudinea sistemelor din trecut asupra culturii prin freza. Represiune, toleranta? Cum diferea Romania in forma sa de republica socialista de Iugoslavia, si viceversa? (I.P.)

Leave a Reply