De ce a nu s-a mai prelungit mandatul de arestare al medicului Octavian Mazilu. „Urmarirea penala nu lamureste cu celeritate dubiile aparute si acuzatia adusa inculpatului”

Curtea de Apel Timisoara a respins, astazi, in camera de consiliu, contestatia declarata de Parchetul de pe langa Tribunalul Timis impotriva deciziei Tribunalului Timis de a nu mai prelungi masura arestarii preventive a medicului Octavian Mazilu, fostul manager al Spitalului Municipal Timisoara, cercetat penal pentru luare de mita.


“Respinge ca nefondata contestatia declarata de Parchetul de pe langa Tribunalul Timis impotriva incheierii penale nr. 95/14.07.2022 pronuntata de judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Timis, in dosarul nr. 3016/30/2022”, se mentioneaza in hotararea definitiva nr. 84/2022 a Curtii de Apel Timisoara.

Astfel, dupa ce, in urma cu cateva zile, completul prezidat de judecatoarea Monica Badescu a redus cu 10 zile perioada de arest preventiv, in cazul medicului Octavian Mazilu, de aceasta data, acelasi complet, nu a mai cenzurat decizia judecatoarei Nadia Aionese, de la Tribunalul Timis, de a-l elibera pe inculpat din Arestul IPJ Timis.

Instanta de apel si-a insusit, se pare, argumentele judecatoarei de la Tribunalul Timis, care in Incheierea penala nr. 95/DL din 14.07.2022, atrage atentia organelor de ancheta ca judecatorul de drepturi si libertati nu poate prelungi masura preventiva cea mai grava daca procurorii nu-si fac treaba cu celeritate.

„In raport de planul de ancheta prezentat de parchet, acesta nu a aratat in ce mod inculpatul Mazilu Octavian, daca ar fi lasat in arest la domiciliu, ar putea impiedica desfasurarea sa in conditii optime. Mai mult, se constata ca de mai bine de sase saptamani urmarirea penala nu poate fi finalizata din acelasi motive (analizarea si exploatarea datelor care rezulta din documentele puse la dispozitie de Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara ori efectuarea unor cercetari suplimentare fata de cele 3 acte materiale din 19.04.2022, 27.04.2022 si 03.05.2022), iar aceasta stagnare, culpabila organelor judiciare, nu respecta conditia ca autoritatile nationale competente sa demonstreze o „diligenta speciala” in desfasurarea procedurilor; or, judecatorul de drepturi si libertati nu poate prelungi masura preventiva cea mai grava in conditiile in care urmarirea penala nu lamureste cu celeritate dubiile aparute si acuzatia adusa inculpatului”, precizeaza judecatoarea de drepturi si libertati Nadia Aionese.

Revenind la hotararea definitiva a Curtii de Apel privind eliberarea din arest a medicului de la Spitalul Municipal Timisoara, avocatul sau, Florin Kovacs, a catalogat-o ca fiind o dovada de normalitate.

„Decizia de astazi a Curtii de Apel Timisoara este o dovada de normalitate, in raport de  prigoana declansata impotriva unui chirurg de exceptie care nu merita un asemenea tratament inuman, pana la solutionarea procesului. Nu trebuie sa uitam ca a salvat mii de vieti, cu priceperea sa”, a declarat avocatul Florin Kovacs, dupa hotararea definitiva privind eliberarea clientului sau din arest. (G.I.)

Leave a Reply