Avocat amendat cu 5.000 de lei pentru concurenta neloiala, dupa ce a decis sa-si imparta onorariile cu o persoana care-i procura clienti

Comisia de Disciplina a Baroului Bucuresti a dispus sanctionarea unui avocat cu amenda in valoare de 5.000 de lei, maximul prevazut de Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, dupa ce s-a stabilit ca acesta se face vinovat de concurenta neloiala.


Mai exact, potrivit cercetarilor din cadrul unei actiuni disciplinare, avocatul in discutie a semnat o serie de conventii prin care s-a obligat sa remita petentului, persoanei care a sesizat conducerea baroului, o parte din onorariile care urma sa le incaseze de la clientii procurati de acesta.

Conform art. 174 si art. 176 din Statutul profesiei de avocat, precum si de art. 3.6.1 din Codul deontologic al avocatilor din Uniunea Europeana, aceasta procedura reprezinta un act de concurenta profesionala neloiala si este strict interzisa.

In acest caz s-a pronuntat si Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care, prin Decizia nr. 907/16 februarie 2022, a hotarat ca, din interpretare art. 86 din Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat privind sanctiunile disciplinare (mustrarea, avertismentul, amenda de la 500 RON la 5.000 RON, care se face venit la bugetul baroului, interdictia de a exercita profesia pe o perioada de la o luna la un an si excluderea din profesie), rezulta ca legiuitorul a prevazut care sunt sanctiunile disciplinare, nu si o categorisire a acestora in functie de fiecare fapta savarsita.

In speta, instanta suprema, in acord cu instanta de fond, a constatat ca sanctiunea de nivel mediu, in raport de primele doua, foarte usoare si ultimele doua, foarte drastice, ce a fost aplicata paratului este in deplin acord cu gravitatea faptei (de concurenta neloiala) si circumstantele savarsirii acesteia. (G.I.)

Leave a Reply