UNNPR: Notarii publici nu au nicio competenta in ceea ce priveste determinarea valorii impozabile a cladirilor si terenurilor acoperite de acestea

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a dat publicitatii, astazi, 3 august, un comunicat referitor la modul in care se stabileste valoarea impozabila a cladirilor si terenurilor.


Iata comunicatul:

Venind in intampinarea interesului crescut al publicului larg si al mass-media referitor la noua modalitate privind stabilirea valorii impozabile a cladirilor si terenurilor acoperite de acestea si urmarind, totodata, respectarea acuratetei informatiilor vehiculate in spatiul public, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania face urmatoarele precizari:

  • Notarii publici nu au nicio competenta in ceea ce priveste determinarea valorii impozabile a cladirilor si terenurilor acoperite de acestea.
  • Conform Ordonantei nr. 16/15 iulie 2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, emisa de Guvernul Romaniei si publicata in Monitorul Oficial nr. 716/15 iulie 2022, valoarea impozabila a cladirilor si terenurilor acoperite de acestea va fi preluata din Studiile de Piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania.

In mod eronat, aceste Studii de Piata au fost mentionate in mass-media sub titulatura de „grile notariale”, „grilele notarilor” etc. Facem precizarea ca modalitatea de intocmire a Studiilor de Piata este prevazuta la art. 111 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, potrivit careia: “Camerele notarilor publici actualizeaza cel putin o data pe an studiile de piata intocmite de experti evaluatori autorizati in conditiile legii, care trebuie sa contina informatii privind valorile minime consemnate pe piata imobiliara specifica in anul precedent, si le comunica directiilor generale regionale ale finantelor publice din cadrul A.N.A.F.”.

  • Intreaga responsabilitate pentru realizarea si continutul Studiilor de Piata revine exclusiv evaluatorilor autorizati care le-au intocmit ca urmare a solicitarii facute de catre Camerele notarilor publici, in conditiile legii, acestea din urma neavand nici o implicare in procedura de elaborare a Studiilor de Piata.
  • Studiile de Piata sunt informatii publice care se regasesc pe site-ul www.unnpr.ro si sunt realizate exclusiv pentru calculul impozitului pe venitul obtinut de persoanele fizice din transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor din patrimoniul personal. (I.P.)

Leave a Reply