Parc de sculpturi sudate, la Dumbravita! Trei artisti plastici contribuie la conturarea identitatii culturale a comunei de langa Timisoara (P)

In perioada 16 – 30 septembrie, la Dumbravita, langa Timisoara, va avea loc a II-a editie a Simpozionului de sculptura sudata – Dumbravita 2022, eveniment organizat de catre Filiala din Timisoara a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, cu sprijinul Primariei Dumbravita, la care vor participa sculptorii Darius Hulea, Sorin Purcaru si Bogdan Nueleanu.


Dupa succesul de anul trecut al simpozionului, cand patrimoniul celei mai bogate comune timisene a sporit cu trei opere de arta create, in direct, pe una dintre laturile parcului central din Dumbravita (unde, de altfel, sunt si expuse), cei trei artisti romani contemporani se intalnesc din nou ca sa aduca sculptura sudata in atentia publicului.

De altfel, accesul liber al celor interesati la actul creatiei este una dintre mizele acestui demers cultural, mai ales ca a existat un mare interes si din partea copiilor si tinerilor, in 2021.

„Sunt convins ca simpozionul de sculptura sudata contribuie semnificativ la conturarea identitatii culturale a Dumbravitei, atat prin valoarea in sine a lucrarilor, cat si prin caracterul educativ pe care sculptura de for public o are.

La sfarsitul intalnirii noastre vom putea vorbi de un adevarat parc de scuptura, fiindca vor exista deja sase opere de arta. Si am convingerea ca lucrarile de anul acesta vor fi si mai spectaculoase decat cele pe care le-am facut anul trecut”, a spus sculptorul Bogdan Nueleanu, initiator al simpozionului si locuitor al Dumbravitei.


George Sorin Purcaru este profesor universitar la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi. Doctor in arte plastice si decorative, cu participari in expozitii solo si de grup nationale si internationale, artistul are in palmares premii importante, intre care amintim: Premiul pentru sculptura, Salonul anual al filialei U.A.P. Artis, Iasi (2008); Premiul Ministerului Culturii si Turismului a Republicii Moldova ( 2007 ); Medalia Teiul de argint, Ipotesti ( 2005 ), 2000; Premiul I pentru tineret, Salonului anual al filialei U.A.P. Artis, Iasi (2000).

„Imi place sa observ realitatea obiectiva prin oglinda propriei subiectivitati”, spune artistul.

Darius Hulea este un artist plastic din Alba Iulia nascut in anii ’80, din ale carui maini ies sculpturi de metal de o frumusete renascentista. A absolvit Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, specializarea Sculptura, iar in

2012 a devenit membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. In anul 2013 a fost desemnat castigatorul premiului „Grigore Bradea”, o distinctie acordata celor mai talentati tineri sculptori romani. Lucrarile sale sunt create folosind metalul, otelul si bronzul. Una dintre celebrele sale colectii de sculpturi prezinta chipurile si siluetele marilor personalitati ale Romaniei, facute din fire metalice sudate.

Bogdan Nueleanu, sculptor distins cu mai multe premii importante, printre care Premiul Pro Cultura Timisiensis, acordat de Consiliul Judetean Timis in anul 2013 si o Diploma de excelenta pentru merite deosebite in promovarea Culturii, din partea Primariei Municipiului Timisoara in anul 2017, este artistul care a initiat Simpozionul de sculptura sudata de la Dumbravita, si unul dintre cei mai prolifici absolventi ai Facultatii de Arte si Design din Timisoara. A participat la zeci de expozitii personale si de grup, simpozioane si workshop-uri in tara si in strainatate, fiind membru in Uniunea Artistilor Plastici filiala Timisoara din anul 2012. (I.P.)

Leave a Reply