Noile impozite pe cladiri si terenuri stabilite de guvern, insuportabile pentru populatie! Primarul Timisoarei cere amanarea aplicarii prevederilor Codului Fiscal

Primarul Dominic Fritz a anuntat ca sustine in mod ferm ca Guvernul Romaniei sa amane aplicarea prevederilor Codului Fiscal, cu privire la noul mod de calcul al impozitului pe cladiri, care ar trebui sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2023. Mai mult, conform noilor prevederi, primariile au termen pana la 15 septembrie sa aprobe prin hotarare de consiliu noile taxe si impozite locale pentru 2023.


Noi am facut niste simulari in baza modificarilor pe care ni le cere Guvernul si din pacate, vestile nu sunt bune. Schimbarea bazei de calcul pentru impozitul cladirilor va genera un cost social pe care nu stiu cata lume il va putea suporta. Practic, nu va exista cladire rezidentiala in Timisoara unde impozitul sa nu creasca in mod major.

Daca Guvernul nu va amana aplicarea noilor prevederi, vom avea proprietari persoane fizice care se vor trezi cu o marire si de 3-5 ori a impozitului pe cladire, la 1 ianuarie 2023. Nu cred ca este cazul sa creasca taxele si impozitele locale ”, a spus primarul Dominic Fritz.

Practic, modificarile pe care le-a introdus Guvernul Romaniei in legislatie privesc folosirea grilei notariale ca baza de calcul pentru impozitele pe cladire.

Astfel, in cazul cladirilor rezidentiale, daca noua legislatie se aplica, o simulare facuta de Directia Fiscala a Municipiului Timisoara arata ca:

  • pentru un apartament de 3 camere in zona Soarelui (64 mp), bloc din anii ‘80, pentru care anul acesta se plateste un impozit de 191 lei, daca se aplica modificarile Guvernului, se vor plati anul viitor 465 lei;

  • pentru un apartament de 2 camere in zona centrala, cladire veche (85mp), construit in 1917, pentru care anul acesta se plateste un impozit de 154 lei, daca se aplica modificarile Guvernului, se vor plati anul viitor 750 lei;

  • pentru o casa P+E, zona Nord, pentru care anul acesta se plateste un impozit de 356 lei, daca se aplica modificarile Guvernului, se vor plati anul viitor 527 lei.

Din punct de vedere administrativ, punerea in aplicare a noului mod de calcul inseamna introducerea manuala a noilor date pentru aproximativ 3.000 de contribuabili persoane juridice, care au in patrimoniu 14.732 cladiri/terenuri, respectiv pentru aproximativ 184.000 contribuabili persoane fizice care au in patrimoniu 311.277 cladiri/terenuri.

Actualul program informatic de taxe si impozite ar trebui integral schimbat.

“Ordonanta de Urgenta e inca in vigoare si ea spune ca in 60 de zile, adica in 15 septembrie, trebuie sa aprobam prin hotarare de consiliu noile taxe si impozite locale si termenul asta se apropie de scadenta. Mi se pare halucinant ca nu stim cu 15 zile inainte de data la care ar trebui sa avem aprobate noile taxe si impozite daca Guvernul se razgandeste sau nu. Sper sa se razgandeasca si sa ia o decizie buna, chiar daca tarziu”, a concluzionat primarul Timisoarei. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply