Haos pe aeroporturi! Blue Air si-a suspendat toate zborurile din Romania, pana in 12 septembrie. Romanii blocati pe aeroporturi din strainatate vor fi repatriati de TAROM

Compania aviatica Blue Air Aviation a anuntat ca, din cauza unei situatii „neprevazute”, constand in poprirea tuturor conturilor de catre Ministerul Mediului, se afla in imposibilitatea achitarii costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligata sa sisteze toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din Romania, pana luni, 12 septembrie 2022. Aceasta decizie intempestiva a companiei Blue Air afecteaza peste 3000 de pasageri.


Din pacate, aceasta blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp dupa declaratiile publice si instigarile directe de „nu mai cumpara bilete Blue Air” propagate in spatiul public de catre un reprezentant cu rang inalt al statului romam, respectiv presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), au condus la distrugerea semnificativa a increderii pasagerilor in Blue Air, generand pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vanzari bilete, la cresterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societatii Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operarii zilnice in avans (lucru imposibil acum, in conditiile popririlor tuturor conturilor societatii) si la blocarea tuturor discutiilor purtate la Londra de actionariatul Blue Air cu 2 mari firme de investitii interesate in intrarea in actionariatul Blue Air si sprijinirea societatii in recuperarea pierderilor suferite in cei 2,5 ani in care a trecut prin cele mai mari dificultati din intreaga istorie a industriei aeronautice mondiale”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Compania transmite ca „declaratiile si actiunile iresponsabile ale unui reprezentant al statului roman, precum si decizia intempensiva de blocare a tuturor conturilor bancare ale societatii, au adus Blue Air in situatia nedorita de a isi reduce operatiunile pentru perioada imediat urmatoare, cu scopul de a facilita finalizarea analizei impactului din partea investitorilor si al obtinerii autorizatiilor necesare in vederea discutiilor cu investitorii”.

Guvernul Romaniei a reactionat rapid la aceasta situatie de criza si a decis, potrivit purtatorului de cuvant, Dan Carbunaru, ca toti cetatenii romani care sunt blocati pe aeroporturi din strainatate – din cauza suspendarii zborurilor de catre compania aeriana Blue Air – pot solicita ajutor la sectiile consulare ale ambasadelor Romaniei sau prin apelare la numarul de telefon 0040751084537, gestionat de MAE, urmand sa fie adusi in tara cu aeronave ale Tarom.

„Este numar unic gestionat de MAE. Dupa ce vor fi centralizate datele cetatenilor romani care sunt afectati de suspendarea zborurilor Blue Air, aeronavele Tarom vor fi pregatite sa efectueze zborurile necesare pentru ca romanii de peste granita sa ajunga acasa in siguranta”, a precizat Dan Carbunaru. (E.T.)

Leave a Reply