Festivalul Dovleacului din Kikinda, Serbia, promovat la Timisoara de consulul general Vladan Tadic. „Avem 20.000 de prieteni romani care vin si se distreaza la Zilele dovleacului”

Traditionala sarbatoare a sarbilor banateni Zilele Dovleacului, care se organizeaza, in fiecare toamna, in orasul Kikinda, Serbia, a fost promovata, ieri, 12 septembrie, si la Timisoara, de reprezentantii Consulatului General al Serbiei si ai Primariei Kikinda, care au le-au adresat gurmanzilor de pe Bega, si nu numai, o invitatie cu adevarat speciala.


Gazda oficialitatilor din Serbia, dar si a reprezentantilor Uniunii Sarbilor din Romania, cu sediul la Timisoara, a fost, ca de obicei, Iavor Radovancovici, proprietarul restaurantului Lloyd, din Piata Victoriei, care s-a achitat cu brio de misiunea de promotor al culturii gastronomice sarbesti.

„In fiecare an in jur de 20.000 de romani vin sa se distreze la aceasta mare sarbatoare. Va invitam la ce-a de-a 37-a editie a manifestarii turistice “Zilele Dovleacului” care va avea loc la Kikinda, in perioada 15 – 18 septembrie 2022! De fiecare data stim ca ei sunt foarte incantati si multumiti de ceea ce traiesc si vad la Kikinda. De aceea ei pleaca de acolo cu impresii foarte puternice. Speram ca anul acesta sa vina in numar si mai mare…

Asadar, avem 20.000 de prieteni romani care vin si se distreaza la Zilele dovleacului si pleaca acasa cu impresii foarte puternice si povestesc familiei si prietenilor lor cum s-au distrat la Kikinda. Veniti, anul acesta avem un program foarte bogat si ospete la tot pasul”, a fost mesajul lui Vladan Tadic, consulul general al Serbiei la Timisoara.

Potrivit solilor festivalieri ai Kikindei, editia din acest an a Zilelor Dovleacului promite, pe langa targul de bunatati, care se va intinde pe toata lungimea centrului istoric al Kikindei, un program artistic de zile mari.

Violonistul Jovan Kolundžija si cantaretul Zdravko Čolić sunt doar cateva dintre numele muzicale care vor marca cel mai mare eveniment Kikinda „Crazy Days”, care va avea loc anul acesta in perioada 15-18 septembrie.

Organizatorii, orasul Kikinda si Organizatia Turistica Kikinda, au anuntat ca grupurile Kerber, Van Gogh, precum si trompetistul Dejan Petrović si Big Band vor participa la programul celui de-al 37-lea eveniment Kikinda.

Evenimentul central este competitia producatorilor de dovleac, unde se alege dovleacul cel mai greu si cel mai lung, sau dovleacul nebun. Competitia va fi monitorizata in premiera de judecatorii Asociatiei Mondiale a Cultivatorilor de Dovleac.

Ultimul record a fost stabilit in urma cu trei ani, cand Dušan Jankov din Churužana a produs un dovleac cu o greutate de 639,5 kilograme. Cu toate acestea, cel mai faimos este detinatorul recordului Guinness, Goran Lazić din Kikinda, care a crescut un dovleac lung de 366 de centimetri.

Kinderball ii asteapta pe cei mai tineri vizitatori ai „Dana ludaje”, iar Banatski Fruštuk, European Corner, Guest Room ii asteapta pe toti oaspetii.

Amintim ca, in fiecare an, in ultimul sfarsit de saptamana din septembrie, Kikinda devine centru de interes gratie dovleacului. Cele patru zile pe durata carora se desfasoara festivalul includ o serie extrem de variata de evenimente: concerte pop-rok si folk, muzica clasica, lansari de carte, regaluri folclorice. Ziua de vineri este destinata Kinderbalului, alcatuit din copii veseli si prietenii lor din gradinitele satelor limitrofe.

Sambata este cea mai interesanta zi a festivalului, deoarece ea reprezinta ziua principala a competitiei dovlecilor si a diferitelor programe artistice (de exemplu Frustukul Banatean sau Coltul European) Zilele dovleacului sunt legatura dintre trecut si traditie, dar si cu viitorul care este prezentat prin diferite masti de carnaval.

Cei mai motivati sunt copii, deoarece lucra cu materialele cu care de obicei se joaca la orele de lucru manual: dovleac, porumb, fasole, floarea soarelui, morcovi, ardei, mere si diferite frunze. Cu putina imaginatie construiesc din roadele toameni diferite forme vesele care de cele mai multe ori amintesc de clovni. La finalul festivalului, un juriu specializat masoara si cantareste cea mai lunga si cea mai grea ludaie (dovleac).

Campionul absolut este un dovleac cu o lungime de 366 cm, iar cea mai grea ludaie cantarita pana acum la Kikinda a fost de 639,5 kg.

Pe perioada Festivalului, vama Lunga – Nakovo va fi deschisa si in noptile de vineri si sambata, iar duminica spre luni va functiona pana la 01. Programul exact: – vineri, 16 septembrie, 08 – 24, sambata, 17 septembrie, 00 – 24, duminica, 18 septembrie, 00 – 24, luni, 19 septembrie, 00 – 01 si 08 – 20. (I.P.)

Leave a Reply