Peste 50 de judecatori din Belgia, trimisi la inchisoare! „Au ocazia de a experimenta ce inseamna privarea de libertate”, a explicat directorul penitenciarelor

Pentru a lua contact, in mod direct, cu viata de detinut, 55 de magistrati belgieni au fost trimisi in spatele gratiilor, a declarat ministrul Justitiei din Belgia, Vincent Van Quickenborne. Magistratii, care s-au oferit ca voluntari, au ajuns, in cursul diminetii de vineri, la inchisoarea din Haren, o institutie penitenciara noua, cu o capacitate de 1190 de locuri.


Oficial, aceasta se va deschide in 30 septembrie, a declarat agentiei citate o purtatoare de cuvant al administratiei penitenciarelor din Belgia. Pana duminica dupa-amiaza, cand vor fi eliberati, cei 55 vor fi tratati ca detinuti obisnuiti.

„Magistratii stiu, evident, cum merg lucrurile intr-o inchisoare, dar experimentarea directa le da o ocazie unica, ceea ce le va putea fi de folos la pronuntarea unor pedepse in deplina cunostinta de cauza”, a aratat Van Quickenborne intr-un comunicat, scrie Agerpres.

Totodata, personalul penitenciar se va pregati pentru deschiderea inchisorii de tip nou, cu celule mici, in care se va dezvolta “o abordare moderna”, a declarat ministrul.

„Magistratii participanti – judecatori in instante penale, judecatori de instructie, procurori (…) – s-au oferit voluntari. Ei (…) vor trebui sa respecte ordinele si instructiunile personalului penitenciar. Obiectivul este de a face detentia cat mai realista posibil. Nu isi vor putea folosi telefoanele mobile, dar vor putea primi vizite familiale, ca si detinutii reali”, potrivit sursei citate.

Programul magistratilor in inchisoare va fi cel normal pe care il au condamnatii zilnic. Ei vor primi aceleasi mese si vor participa la aceleasi activitati obligatorii; printre altele, vor face de serviciu la bucatarie si la spalatorie.

Stingerea va fi la orele 22, a precizat ministrul. Spre deosebire de detinutii reali, magistratii vor putea pune capat experientei in inchisoare in orice moment, daca nu pot suporta conditiile de detentie, sau din orice alt motiv.

„Aceasta imersiune le ofera magistratilor care condamna persoane la inchisoare ocazia de a experimenta ce inseamna privarea de libertate”, a explicat Rudy Van de Voorde, director general al penitenciarelor belgiene, citat in acelasi comunicat. (I.P.)

Leave a Reply