Cei mai premiati actori din Timisoara si spectacolul O scrisoare pierduta, la Reuniunii Teatrelor Nationale Romanesti din Republica Moldova

Teatrul National din Timisoara participa la cea de-a VII-a editie a Reuniunii Teatrelor Nationale Romanesti de la Chisinau, in Republica Moldova. Astfel, Nationalul timisorean a fost selectionat in festival cu spectacolul O scrisoare pierduta, de I.L. Caragiale, urmand sa ofere o reprezentatie cu acest spectacol, luni, 19 septembrie, de la ora 19, in Sala Mare a Teatrului National din Chisinau.


Cu atat mai mult, in contextul Anului Caragiale, O scrisoare pierduta, spectacolul Teatrului National din Timisoara, apartine pe deplin zilelor noastre. Este un spectacol a carui actualitate rezida, in primul rand, din acuitatea cu care proiecteaza societatea si, totodata, reprezinta o pledoarie pentru binele moral al acesteia.

Dupa cum afirma regizorul spectacolului, Ada Lupu Hausvater, „dupa 138 de ani de la aparitia O scrisoare pierduta, o <<scrisorica de amor>>, un biletel, un telefon, un mesaj sau un e-mail mai mult sau mai putin inlacrimate si ondulate de suspine, continua sa tina locul legilor, al moralitatii, al principiilor. Cine cu cine e – este mai important decat daca <<persoana in cauza>> are valoare; mai bine zis, tragicomedia zilelor noastre se refera la faptul ca valoarea vine din lipsa valorii”.

Actrita Teatrului National din Timisoara, Claudia Ieremia, este interpreta personajului Zoe, personaj pentru care a fost, de altfel, nominalizata la premiul UNITER pentru cel mai bun rol principal. I se alatura excelentul actor Ion Rizea, laureat al premiului UNITER pentru cel mai bun actor in rol secundar (2021). De asemenea, distributia cuprinde si alte nume de varf ale trupei Teatrului National: Romeo Ioan, Matei Chioariu, Doru Iosif, Catalin Ursu, Bogdan Spiridon, Andrei Chifu, Adrian Jivan, Ionut Iova si Andrei Zgabaia.

Costumele sunt creatia designerului Alina Latan-Samaras, iar spatiul scenografic ii apartine lui Zsolt Feherváry. Echipa de creatie este completata de compozitorul Cári Tibor si de light-designerul Lucian Moga.

Reprezentatia spectacolului in cadrul Reuniunii Teatrelor Nationale Romanesti, editia a VII-a, la Chisinau este finantata de Ministerul Culturii din Romania, cu sprijinul Institutului Cultural Roman. (I.P.)

Fotografii: Adrian Piclisan / TNTm

Leave a Reply