Bratari GPS! Sistemul de supraveghere electronica a agresorilor, functional si in Romania. VEZI cand se va aplica si in Timis

Sistemul Informatic de Monitorizare Electronica este functional, de la 1 octombrie, in municipiul Bucuresti si judetele Iasi, Mures si Vrancea, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronica, in urma aplicarii masurilor in cazul emiterii ordinului de protectie provizoriu, ordinului de protectie si ordinului european de protectie.


Primul caz de supraveghere cu o bratara electronica de monitorizare din Romania este al unui barbat din Capitala care si-a agresat iubita. Agresorul a primit ordin de protectie provizoriu, asupra lui fiind montat un dispozitiv de supraveghere.

Proiectul se aplica in trei etape, dupa cum urmeaza:

prima etapa – in perioada 2022 – 2023: in Bucuresti si in judetele Iasi, Mures si Vrancea;

a doua etapa – in anul 2024: in Bucuresti, in cele 3 judete mentionate si in judetele Bacau, Brasov, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galati, Harghita, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Salaj, Teleorman, Vaslui si Valcea;

a treia etapa – in anul 2025: in judetele mentionate mai sus si in: Alba, Arad, Arges, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Buzau, Constanta, Dambovita, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Maramures, Olt, Suceava, Timis si Tulcea.

Cum functioneaza sistemul de monitorizare electronica

Conform Politiei Romane, bratara se ataseaza de glezna agresorului. In cazul in care fizic nu este posibil, sau exista o interdictie medicala, aceasta va fi pusa la incheietura mainii. In plus, atat persoana impotriva careia s-a emis ordinul de protectie cat si victima, ori dupa caz, victimele, vor primi cate un telefon mobil.

In cazul in care agresorul se apropie la mai putin de 100 de metri de victima, aceasta primeste pe telefonul mobil o alerta. In acelasi timp, alerta respectiva ajunge si in dispeceratul Politiei, de unde este directionat cel mai apropiat echipaj. Autoritatile au dreptul sa patrunda in imobilul unde se executa masura, fara acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc impreuna cu aceasta. (I.P.)

Leave a Reply