Efectul Rosia Montana! 63 de baraje aflate in spatiul hidrografic Banat, verificari urgente privind calitatea constructiei si siguranta in exploatare

Administratia Bazinala de Apa Banat (ABA Banat) va incepe de maine 04.10.2022, pana in data de 25.10.2022, actiuni de verificare a calitatii constructiei si sigurantei in exploatarea barajelor de tip C si D, aflate in intreg spatiul Hidrografic Banat.


Actiunea se deruleaza in baza Hotararii nr. 42/03.10.2022 a Guvernului Romaniei – Comitetul National pentru Situatii de Urgenta.

La nivelul ABA Banat se vor constitui echipe mixte alcatuite din personal din cadrul Serviciilor de Inspectie Bazinala a Apelor si Exploatare Lucrari Hidrotehnice, care vor efectua controale de specialitate la toti agentii economici/ institutii ale autoritatilor publice centrale sau locale care administreaza si/sau exploateaza acumularile si barajele din categoria de importanta C si D, din judetele Timis si Caras-Severin.

Se vor urmari si verifica: existenta si valabilitatea actelor de reglementare, starea tehnica si functionala a lucrarilor si echipamentelor hidromecanice, urmarirea comportarii constructiilor, starea malurilor/versantilor acumularii (existenta alunecarilor de teren), gradul aproximativ de colmatare a lacurilor de acumulare, existenta planurilor de aparare la inundatii, gradul de indeplinire a masurilor stabilite prin expertize, inspectii tehnice sau alte verificari anterioare, etc.

In Spatiul Hidrografic Banat avem 63 de baraje din categoria de importanta C si D, respectiv normala si redusa, repartizate astfel:

  • in judetul Timis: 39 de baraje
  • in judetul Caras-Severin: 23 de baraje
  • in judetul Arad: 1 baraj

Toate cele 42 de baraje aflate in administrarea ABA Banat au toate avizele tehnice si functioneaza in conditii de siguranta (mentiune: la barajul Oravita Mica, lucrarile de punere in siguranta sunt in derulare, conform programului de investitii). (Administratia Bazinala de Apa Banat – Compartimentul Relatii cu Presa)

Leave a Reply