Fostul sef al IPJ Cluj, demis din functie luna trecuta, a fost retinut de procurorii DNA intr-un dosar de abuz in serviciu, alaturi de mai multi subordonati

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Cluj au dispus inceperea urmaririi penale in personam si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 20 octombrie 2022, a suspectilor:


Rus Mircea-Ion, comisar sef de politie, la data faptei, Sef al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj, cercetat pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,

Graur Daniel-Sorin, comisar sef de politie, adjunct al Sefului Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj, cercetat pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,

Bob Ioana-Paula, comisar sef de politie, sefa a Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj, cercetata pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,

Marton Elek, comisar sef de politie, Sef al Politiei Municipiului Dej cercetat pentru savarsirea infractiunilor de:
– abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– instigare la fals intelectual,
– purtare abuziva,
– complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

  1. In perioada mai – iunie 2021, suspectul Rus Mircea Ion, in calitatea mentionata mai sus, ar fi dispus cu incalcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) imputernicirea suspectului Marton Elek la conducerea Politiei Municipiului Dej, pentru a treia oara consecutiv, in scopul obtinerii de catre acesta din urma a unui folos atat patrimonial constand in drepturile salariale aferente functiei pentru care a fost imputernicit cat si nepatrimonial constand in numirea sa intr-o functie de conducere.

In demersul sau, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat si de ajutorul celorlalte persoane cercetate in prezenta cauza, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare si de imputernicire in functie, cunoscand caracterul nelegal al acestora.

  1. In intervalul iunie – septembrie 2022, suspectul Marton Elek, in calitate de sef al Politiei Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic in repetate randuri ofiterului de serviciu din subordine, sa-l ponteze in registrul de ore suplimentare, in zilele de sambata si duminica, cu motivatia ca ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, in conditiile in care acesta nu s-a prezentat la locul de munca.

Consecintele acestor demersuri ar fi fost intocmirea in fals a unor inscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de munca suplimentara de catre lucratorii de politie urmata de obtinerea de catre suspectul Marton Elek a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate).

  1. In intervalul august 2020 – septembrie 2022, suspectul Marton Elek, in calitatea mentionata mai sus, in repetate randuri, in exercitarea atributiilor de serviciu, a adresat expresii jignitoare lucratorilor de politie din cadrul Politiei Municipiului Dej si din cadrul Sectiei Rurala de Politie Dej.

 

Leave a Reply