Cantaretul Cristian Pomohaci si construit o biserica clandestina, unde continua sa slujeasca in haine de preot. „Indemnam pe toti credinciosii sa nu frecventeze acel locas!”

Cristian Pomohaci, fost preot, si-a construit singur o biserica, desi nu mai are voie sa slujeasca, din 2017, dupa ce a fost acuzat de racolare de minori in scopuri sexuale si caterisit. A cumparat un bar in localitatea Ernei, din judetul Mures, si l-a transformat in biserica. Acest local transformat in lacas de cult este impodobit cu icoane si pe exterior. De asemenea, exista si o cruce pe acoperisul cladiri, iar in fiecare dupa-amiaza oamenii se strang in interiorul cladirii.


Vine lumea la slujbele care se oficiaza in bar, atat localnici din Ernei, cat si oameni care ajung de la zeci sau chiar sute de kilometri. Localnicii spun ca au vazut oameni care au venit din judetul Harghita sau chiar din Cluj.

In urma cu ceva timp, Arhiepiscopia Ortodoxa Alba Iulia a informat faptul ca fostul preot Cristian Pomohaci continua sa oficieze slujbe in garajul casei sale din localitatea Mosuni, garaj care se afla chiar in curtea fiului sau.

Mai mult decat atat, de ceva timp, Pomohaci ar fi cumparat acest local in localitatea Ernei, judetul Mures, pe care l-a transformat in biserica sau manastire. Si spun manastire, pentru ca sunt foarte multe femei aici care sunt imbracate in tinutele acelea in care se imbraca calugaritele de la manastire.

Printr-o circulara transmisa, joi, 20.10.2022, catre toate manastirile si parohiile din judetul Mures, Arhiepiscopia Ortodoxa a Alba Iuliei ii avertizeaza pe credinciosi sa nu mearga la slujbele lui Pomohaci, care „le pot aduce multa suferinta si necaz in viata” si precizeaza ca acesta este cercetat de catre organele statului cu privire la infractiunea de port ilegal de uniforma.

„Cu multa ingrijorare si durere, va aducem la cunostinta faptul ca domnul Cristian Pomohaci, fost paroh al Parohiei Mosuni, Protopopiatul Targu Mures, desi nu mai are calitatea de preot, a continuare sa mimeze Preotia si sa faca slujbe religioase in garajul casei personale din localitatea Mosuni. Mai mult decat atat, de curand, a cumparat un local in localitatea Ernei, judetul Mures, pe care l-a transformat in biserica sau manastire, fiind impodobit cu iconostas si cu obiecte de cult, oficiindu-se acolo slujbe specifice Bisericii ortodoxe.

Prin urmare, indemnam pe toti credinciosii Eparhiei noastre sa nu frecventeze ale locas, deoarece nu este o biserica sfintita de catre un episcop ortodox, dupa randuiala ortodoxa. De asemenea, tot ceea ce se savarseste acolo de catre domnul Cristian Pomohaci si ajutoarele acestuia nu este valid, nu aduce binecuvantare si har celor ce participa la astfel de slujbe.

Dimpotriva, le poate aduce multa suferinta si necaz in viata, pe plan spiritual si fizic. Totodata, va aducem la cunostinta ca domnia sa este cercetat de catre organele statului cu privire la infractiunea de port ilegal de uniforma, deoarece Biserica Ortodoxa Romana, prin instantele ei de judecata, i-a interzis acestuia dreptul de a mai purta reverenda si vestminte preotesti sau de a mai sluji cele sfinte”, se precizeaza in circulara arhiepiscopiei.

Cristian Pomohaci si-a pierdut definitiv dreptul de a sluji in biserica in 2017, conform deciziei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului. El a fost acuzat de infractiuni de racolare de minori in scopuri sexuale, dupa ce in spatiul public a aparut o inregistrare audio in care Cristian Pomohaci i-ar fi promis unui adolescent ca il va plati daca va intretine relatii sexuale cu el. El a fost urmarit penal de catre procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru evaziune fiscala in forma continuata. (Eva Theodorescu)

Leave a Reply