Alegeri in Israel! Fostul premier Benjamin Netanyahu revine spectaculos la putere, dupa ce Partidul Likud a castigat scrutinul electoral

Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu ar putea reveni la putere, in urma alegerilor de marti, 1 noiembrie, potrivit rezultatelor de la exit poll-uri, scrie BBC. In majoritatea sondajelor efectuate la iesirea de la urne,


Partidul Likud (dreapta), condus de Benjamin Netanyahu, apare ca virtual castigator al scrutinului, cu 30 – 31 de locuri in Parlament (Knesset), din totalul de 120.

Pe locul doi se claseaza partidul de centru Yesh Atid (Exista un Viitor), al premierului in functie Yair Lapid, cu 22 – 24 de locuri in Knesset. Partidul Sionismului Religios este creditat cu 14 locuri in Knesset, iar alianta Unitate Nationala, alcatuita din formatiunile Albastru & Alb si Noua Speranta, ar putea obtine 12 mandate.

Un astfel de rezultat ar insemna o revenire spectaculoasa a lui Netanyahu, inlaturat anul trecut, dupa 12 ani consecutivi la putere. Impreuna cu aliatii sai, partidul lui Netanyahu se afla in pragul majoritatii, stabilita la 61 de locuri. 

Benjamin Netanyahu, in varsta de 73 de ani, cel mai longeviv sef de Guvern din istoria Israelului, incearca sa obtina o majoritate de 61 dintre cei 120 de mandate, impreuna cu aliatii sai din partide ultraconservatoare si de extrema dreapta.

Coalitia lui Lapid si-a pierdut majoritatea in Parlament in urma plecarii unor deputati de dreapta, ceea ce a determinat Guvernul sa convoace alegeri anticipate. In sistemul proportional israelian, o lista electorala este necesar sa obtina cel putin 3,25% dintre voturile exprimate pentru a intra in Parlament, si un minimum de patru mandate.

Electoratul s-a mobilizat masiv, in prima jumatate a zilei, astfel ca la orele pranzului a fost cea mai ridicata prezenta la urne din ultimii 23 de ani.

Israelienii au votat, marti, in cadrul alegerilor legislative, al cincilea scrutin intr-o perioada de circa trei ani si jumatate si care ar putea marca revenirea la putere a fostului premier Benjamin Netanyahu.

Autoritatile au intarit masurile de securitate. Circa 18.000 membri ai fortelor de securitate au fost desfasurati in ziua alegerilor, fiind asteptati la urne aproximativ 6,8 milioane de alegatori, a mentionat, luni, un purtator de cuvant al politiei.

Principala tema in campanie a fost securitatea. Multi israelieni se plang ca in ultimii ani s-au inmultit atacurile fundamentalistilor. Este ideea pe care a insistat Partidul sionist religios, considerat de extrema dreapta, si care ar putea deveni a treia cea mai puternica forta din Israel. (G.I.)

Leave a Reply