Grefierii ameninta cu actiuni de protest care vor conduce pana la blocarea activitatii in sistemul judiciar, daca guvernantii se ating de pensiile lor de serviciu

Grefierii din instante si parchete care sunt membri ai Sindicatului Grefei Judiciare ”Dicasterial” anunta ca vor declansa ample actiuni de protest, “care vor conduce pana la blocarea totala a activitatii in sistemul judiciar”, daca guvernantii vor modifica legislatia si le vor fi afectate negativ conditiile de acordare a pensiei de serviciu.


Grefierii atrag atentia ca beneficiaza de o pensie ocupationala, care este o recompensa pentru anii de munca ”intr-un regim strict de interdictii si incompatibilitati pe care alte categorii profesionale nu il au”.

Pentru a primi pensia de serviciu, grefierii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, doua conditii: vechime de cel putin 25 de ani in specialitate si implinirea varstei de 60 de ani. Sunt cerinte care nu sunt impuse niciunei alte categorii de personal care beneficiaza de acest tip de pensie, sustine personalul auxiliar de specialitate.

Trebuie spus ca pensia medie a unui grefier este de 4.839 lei, din care 2.474 lei este pe contributivitate, iar 2.655 lei este suportată din bugetul de stat. Aratand ca totalul pensiilor de serviciu platite grefierilor din bugetul de stat reprezinta 0,042% din PIB-ul Romaniei, sindicalistii Dicasterial considera ca o noua modificare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilitatii cadrului normativ si ii priveaza de o minima stabilitate financiara pe termen scurt si mediu, atat in viata activa, cat si dupa pensionare.

“Din evidentele Casei Nationale de Pensii Publice, numarul fizic de pensionari din categoria personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, beneficiari ai Legii nr. 567/2004, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 130/2015, este de 1724 grefieri, la finele anului 2021. Asa cum se poate observa, este o scadere, de la an la an, a numarului de grefieri beneficiari ai pensiei de serviciu, respectiv o scadere cu 59 persoane in anul 2021, fata de anul 2020, si cu 76 persoane fata de anul 2019”, se mentioneaza intr-un comunicat al Sindicatului Grefei Judiciare ”Dicasterial”. (V.E.)

Sursa: bihorjust.ro

Leave a Reply