Politist spagar de la IPJ Olt, acord de recunoastere semnat cu procurorii DNA pentru luare de mita! VEZI ce pedeapsa cu inchisoarea si-a negociat

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instantei de judecata cu acordurile de recunoastere a vinovatiei inculpatilor Paraschiv Valentin, la data faptelor ofiter de politie judiciara in cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (I.P.J.) Olt – Serviciul Rutier, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, in forma continuata si favorizarea faptuitorului, In acelasi dosar a mai fost trimisa in judecata o persoana fizică, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunii de complicitate la trafic de influenta.


In acordurile de recunoaștere a vinovatiei, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

1. In data de 31 octombrie 2021, inculpatul Paraschiv Valentin, in calitatea mentionata mai sus, ar fi pretins si primit suma de 2.000 lei de la o persoana cercetata pentru savarsirea unor infractiuni la regimul circulatiei (conducere a unui autovehicul fara permis si sub influenta alcoolului). In schimbul banilor, inculpatul ar fi promis ca va interveni pe langa functionari din cadrul Serviciului de Medicina Legala Olt si ca ii va determina sa stabileasca valori ale alcoolemiei sub limita legala.

In perioada urmatoare, in scopul impiedicarii sau ingreunarii cercetarilor in aceeasi cauza penala, ofiterul de politie i-ar fi sugerat aceleiasi persoane, in mai multe randuri, sa gaseasca pe cineva de incredere care sa declare in fals ca a condus autoturismul in momentul in care a fost depistat de politisti conducand fara permis si sub influenta alcoolului.

2. In ziua de 03 aprilie 2022, inculpatul Paraschiv Valentin, in aceeasi calitate, ar fi pretins si primit, prin intermediar (persoana fizica care a incheiat cu procurorii anticoruptie un acord de recunoastere a vinovatiei), suma de 300 de euro de la doua persoane, pentru a-si folosi presupusa influenta pe care ar fi pretins ca o are asupra politistilor examinatori din cadrul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Olt, in scopul de a-i determina pe acestia ca indiferent de rezultatele reale ale examinarii, sa-i asigure unuia dintre cei doi dobandirea permisului de conducere.

In prezența aparatorilor, inculpatii au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si sunt de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, precum si cu forma de executare a acestora, respectiv:

– 3 ani de inchisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani si 6 luni si interzicerea unor drepturi, in cazul inculpatului Paraschiv Valentin,
– 2 ani de inchisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si 6 luni si interzicerea unor drepturi, in cazul celuilalt inculpat. 

Urmeaza ca instanta de judecata sa valideze acordurile de recunoastere a vinovatiilor sau sa infirme acordurile de recunoastere si sa trimita dosarul pe rolul instantelor de judecata. (V.E.)

Leave a Reply