Gala Excelentei in Afaceri – Topul Firmelor din Judetul Timis. Vicepremierul Sorin Grindeanu a garantat ca Bucurestiul nu pune “pierdici” Timisoarei

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis a organizat, in seara zilei de 4 noiembrie, la Centrul Regional de Afaceri din Timisoara, cea de-a XXIX-a editie a Galei Excelentei in Afaceri – Topul Firmelor din Judetul Timis, eveniment devenit unul de referinta in vestul tarii, cartea de vizita a succesului si performantei in afaceri.


Clasamentul Topului Firmelor din Judetul Timis reuneste firmele care indeplinesc criteriile de eligibilitate, din cele care au depus bilantul contabil pentru exercitiul financiar trecut.

Pe anul trecut, 1.853 firme s-au clasat pe locurile I, II si III, iar 151 de companii care timp de 10 ani consecutiv s-au clasat pe unul din primele trei locuri in Top, au fost distinse cu Trofeul de Excelenta.

In deschiderea ceremoniei de premiere, au vorbit Florica Chirita, presedintele CCIA Timis, Ioan Salajan I.P.S. Mitropolitul Banatului, Sorin Grindeanu, vicepremierul Romaniei, Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Ritivoiu, prefectul judetului Timis, si Dominic Fritz, primarul Timisoarei.

„Aceasta gala sta sub semnul culorilor alb si negru. Am trait o perioada grea, dar privim spre viitor cu lumina si speranta. Topul din aceasta seara este dedicat dumneavoastra celor care ati reusit sa va reinventati, celor care ati reusit sa  faceti ca provocarile sa devina oportunitati.

Sigur ca economia judetului Timis ocupa un loc important la nivel national si asta ma obliga sa spun cateva date: valoarea cifrei de afaceri pentru anul 2021, prin firmele care si-au depus bilantul, a fost de 16,5 miliarde euro.

Din aceasta cifra, 68% au realizat firmele clasate pe locurile I,II si III, iar numarul salariatilor din aceste companii, reprezinta 71% din totalul angajatilor judetului Timis. PIB-ul pentru anul 2021 a fost de 11,2 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca reprezinta jumatate din PIB -ul regiunii de vest.

Daca ne raportam la 1 ianuarie -30 iunie 2022, judetul Timis se claseaza pe locul doi, dupa valoarea exporturilor, ce inseamna 4,05 miliarde euro, dupa numarul de autorizatii in construitii pentru cladiri rezidentiale – 1.676, locul trei dupa valoarea importurilor – 3,95 miliarde euro, dupa valoarea capitalului strain investit in judetul Timis – 1,02 miliarde euro, iar dupa numarul societatilor comerciale cu investitie straina  – 7.684.

Dupa numarul salariatilor avem in judetul Timis 216.452 salariati care vin din firmele ce si-au depus bilantul pe anul 2021, si tot locul trei privind salariul mediu mediu brut care este de 7216.

Vedem aici o crestere usoara a exporturilor, iar acest lucru ne claseaza pe unul din locurile importante, fiind printre putinele judete care au balanta comerciala pozitiva. Si asa cum imi place sa spun: Succesul se ascunde in ambitia de a nu renunta!”, a spus Florica Chirita, presedinte CCIA Timis.

„Am invatat in anii acestia, de cand imi duc activitatea la Bucuresti, ca este bine sa faci lucrurile atunci cand esti in anumite pozitii, fiindca  altfel ar putea sa vina altii dupa tine si sa nu-i mai intereseze aceste lucruri din zona din care provii tu.

Eu cred ca in acesti 33 de ani de la Revolutie, Timisoara a reusit sa ramana, acolo, in top, dintr-un motiv simplu: datorita mediului universitar, datorita a ceea ce inseamna toata viata sociala din Timisoara, dar, in primul rand, datorita mediului de afaceri.

Va lansez o provocare, pentru ca eu cred ca de prea putine ori administratiile locale sau centrale au facut fata la dinamismul mediului de afaceri din Timis. De prea multe ori in acesti 32,33 de ani de dupa Revolutie, orasul a tras dupa el administratiile locale, nu invers. Este cazul sa inchidem acest capitol, este cazul sa inchidem si un alt capitol – sa ne victimizam

De multe ori in acesti ani am auzit urmatoarea fraza: noi suntem extraordinari, dar ne pun piedici cei de la Bucuresti. Dar de ce cei de la Bucuresti nu pun piedici celor de la Cluj, celor de la Brasov, de ce nu pun piedici si la Oradea? Nu cumva aceasta retorica a a ascuns incompetenta anumitor administratii locale din anii trecuti si a fost cea mai simpla explicatie?

Haideti sa iesim din aceste paradigme, din aceste limite pe care ni le-am autoimpus! Sa stiti ca Bucurestiul nu are treaba ca esti de la Cluj sau de la Timisoara. Daca ar putea ar tine totul pentru ei. Asa ca depinde de noi si de dumneavoastra, mediul de afaceri, cel care ati tinut acest oras, acest judet sa puneti presiune pe noi, pe oamenii politici sa ne ridicam la nivelul dumneavoastra!”, a spus vicepremierul Sorin Grindeanu.

In cadrul ceremoniei, Opera Nationala Romana Timisoara a fost premiata cu Trofeul ARS GRATIA ARTIS, conferit in calitate de promotor al excelentei artistice si valorilor lirice universale.

Trofeul de Excelenta ACADEMICA a onorat locul pe care cele patru universitati de stat timisene le detin in elita invatamantului romanesc si realizarile de exceptie care le mentin ca actori vizibili si de impact in aria academica europeana.

Au fost, de asemenea, acordate Trofeul de Excelenta pentru Responsabilitate Sociala, Trofeul de Excelenta in Afaceri, Trofeul de Excelenta pentru Export, Trofeul de Excelenta pentru Internationalizarea Afacerii, Trofeul de Excelenta pentru Dinamism si Inovatie, Trofeul de Excelenta in Retail. (I.P.)

Leave a Reply