VIDEO Punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus – Krasnoilsk, redeschis in prezenta premierilor Romaniei si Ucrainei. „Prin aceste vami, cetatenii nostri se vor intoarce acasa”

Premierul Nicolae Ciuca si Denys Shmyhal, prim-ministrul Ucrainei, au sustinut, astazi, o conferinta de presa, in judetul Suceava, cu ocazia redeschiderii Punctului de trecere a frontierei Vicovu de Sus – Krasnoilsk.


Cei doi premieri au vorbit despre solidaritatea fata de Ucraina si refugiatii de razboi, precum si despre deschiderea altor puncte de trecere a frontierei.

„Astazi, impreuna cu colegul meu, cu domnul prim-ministru Nicolae Ciuca, am deschis acest punct de trecere la frontiera noastra comuna. Dupa 24 februarie, directia spre Occident a devenit cea mai importanta pentru noi. In tarile vecine au mers persoanele care au fost nevoite sa paraseasca tara.

Prin aceste frontiere, cetatenii nostri se vor intoarce acasa. Printre aceste frontiere trec ajutoarele umanitare importante pe care le primim din partea tarilor Uniunii Europene. Deci, de aceea deschiderea de noi puncte de trecere este o prioritate pentru guvernul Ucrainei.

Deja am reconstruit un numar de puncte de trecere la granita cu Polonia, inclusiv in regiunea transcarpatica. Am reconstruit un punct de trecere cu Slovacia. Progresul cel mai mare l-am atins la frontiera ucraineana-romana . La Vicovu de Sus de astazi va functiona  un punct nou de trecere a frontierei.

Deschiderea lui era prevazut inca de acel acord guvernamental din 2012, dar, astazi, noi am am realizat in practica acest proiect. Este primul punct de trecere a frontierei care a fost construit de la zero din 1990”, a declarat premierul Ucrainei, Denys Shmyhal.

„E un eveniment care atesta relatiile si solidaritatea dintre tarile noastre. Ma bucur sa il revad pe domnul premier, dupa vizita la Kiev, din aprilie. E primul punct care se redeschide dupa multi ani. E un punct de trecere a frontierei nu doar intre Romania si Ucraina, ci intre Ucraina si Uniunea Europeana.

In aceste momente grele, dupa agresiunea Rusiei in Ucraina, avem nevoie de solidaritate. Deschiderea noului punct de trecere va facilita tranzitul rutier atat pentru pasageri, cat si pentru marfuri.

Voi discuta cu domnul premier si despre rolul pe care comunitatea romaneasca il joaca in ansamblul actiunilor pentru apararea Ucrainei.

Cetatenii romani au demonstrat constant ca sunt loiali si fideli statului ucrainean si sunt convins ca acest lucru este apreciat. Atat guvernul Romaniei, cat si cetatenii romani au facut tot ce este posibil pentru a ajuta Ucraina, si vom continua impreuna cu UE sa facem tot posibilul in acest sens.

Avem responsabilitatea sa ne asiguram ca e creat climatul pentru exercitarea drepturilor minoritatilor atat in Romania, cat si in Ucraina. Am convingerea ca aceasta chestiune va ramane in atentia autoritatilor ucrainene. Noi vom face totul ca cetatenii ucraineni si romani sa se bucure de toate drepturile de ambele parti ale granitei. Romania a fost primul stat din UE care a realizat un plan de integrare a cetatenilor ucraineni refugiati.

Planul a fost permanent actualizat in functie de dinamica trecerilor de frontiera. Vom continua sa sprijinim financiar cazarea cetatenilor ucraineni. La nivelul DSU au fost alocate 70 de milioane de euro pana la acest moment. Au fost identificate fondurile UE din care pot fi compensate cheltuielile realizate la nivel national”, a declarat si premierul Romaniei, Nicolae Ciuca. (Mara Ion)

Leave a Reply