Un nou scandal intre Consiliul Judetean Timis (PNL) si Primaria Timisoara (USR). Tema: santierul de pe DJ 691 si riscul pierderii unei finantari europene

Consiliul Judetean Timis a emis, miercuri la prima ora, un ultimatul pe adresa Primariei Timisoara solicitand predarea spre administratia judeteana a stalpilor aferenti liniei de troleibuz care traverseaza Dumbravita. Extinderea la patru benzi a drumului judetean 691 este posibila doar daca Primaria Timisoara accepta mutarea stalpilor de sustinere a retelelor electrice pentru troleibuz. Desi a fost incheiat un protocol cu primariile din Timisoara si Dumbravita pentru predarea acestor stalpi, nici acum operatiunea nu a avut loc.


„Refuzul Primariei Timisoara de a preda stalpii si retelele de alimentare pentru troleibuze echivaleaza cu blocarea si, in curand, pierderea finantarii europene. Noi, la Consiliul Judetean Timis, am restartat proiectul. In doua saptamani incheiem depunerea ofertelor pentru tronsonul de la benzinaria Socar la autostrada, insa in absenta colaborarii Primariei Timisoara nu putem atinge indicatorii de proiect. Acest lucru inseamna afectarea semnificativa a gradului de absorbtie a fondurilor europene, e sabotaj fata de cetateni si fata de parteneri. Primaria Timisoara s-a comportat neloial interesului comunitatii si a actionat strict pe considerente politice”, a spus Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Daca in termen de o saptamana, pana inainte de Craciun, Primaria Timisoara nu preda, conform celor discutate, retetele electrice pentru troleibuz, finantarea pentru DJ691 va fi, cel mai probabil, pierduta.

„Sper ca Primaria Timisoara sa isi reconsidere pozitia si sa iasa din starea de adormire administrativa. Le-am propus autobuze electrice, am explorat varianta a trei benzi pe anumite portiuni, am incercat mai multe solutii, orice ar salva finantarea europeana”, a adaugat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Pentru lotul 1 Timisoara – Dumbravita se afla in procedura de licitatie completarea si aducerea la zi a valorilor din proiectul tehnic.

In replica, viceprimarul Timisoarei, Ruben Latcau, acuza conducerea CJ Timis de incompetenta, invitandu-l pe Alin Nica ca, in loc de ultimatumuri, sa ceara ajutor. „Suntem bucurosi sa i-l acordam!”, spune, ironic, Ruben Latcau.

„Timisorenii si timisenii pot vedea zilnic cat de performanta este institutia condusa de Alin Nica, atunci cand urca sau coboara de pe autostrada, la Giarmata. In disperare de cauza, acesta gaseste scuze si inventeaza vinovati.

Timisul este pe cale sa piarda finantarea europeana din cauza incompetentei presedintelui Nica si a acolitilor sai. Ca sa fie foarte clar pentru toata lumea, asa cum relata si presa, la finele anului 2021, santierul de pe DJ 691, intre Timisoara si urcarea pe autostrada de la Giarmata, ajunsese la doar 28% stadiu de executie, dupa 3 ani si jumatate de „lucrari in forta”. Apoi consiliul judetean a rupt contractul cu vechiul constructor. De aproape un an, pe acest drum nu s-a mai miscat nici macar o piatra, nu exista nici proiect tehnic actualizat, nici constructor, nici aviz de mediu. Tot primaria este de vina si pentru asta?

Pe de alta parte, CJ Timis nu a avut nicio problema sa adjudece licitatia pentru acest drum, ba chiar sa porneasca lucrarile. Daca nu ar fi avut dreptul sa intervina asupra stalpilor, Consiliul Judetean nu putea semna acordul de finantare si nici porni lucrarile. Alin Nica este disperat acum pentru ca e pe cale sa piarda cea mai mare finantare europeana a institutiei pe care o conduce.

Nu, nu stalpii de troleibuz sunt cauza blocarii acestui proiect, ci nepasarea lui Alin Nica fata de problemele reale ale administratiei. Daca ar da mai des pe la birou, poate le-ar afla din timp. La fel cum nepasarea lui se vede si la Castelul Huniade, un alt obiectiv esential care nu mai poate obtine finantare europeana. Daca nu stie cum sa duca la bun sfarsit un proiect, in loc de ultimatumuri, Alin Nica ar trebui sa ceara ajutor. Suntem bucurosi sa i-l acordam.” (Mara Ion)

Sursa foto: opiniatimisoarei.ro

 

Leave a Reply