Cea mai spectaculoasa finala din istoria Cupei Mondiale! Argentina lui Lionel Messi, campioana mondiala, dupa un meci incredibil cu Franta lui Mbappe

Finala Campionatului Mondial de Fotbal 2022, disputata pe Lusail Stadium, din Qatar, a fost, poate, cea mai spectaculoasa finala din istoria Cupei Mondiale. Lionel Messi (2 goluri) si Kylian Mbappe (3 reusite) au stralucit, iar scorul a fost 2-2, dupa 90 de minute, si 3-3 dupa prelungiri. Visul legendarului jucator sud-american s-a implinit dupa loviturile de departajare: „Pumele” au invins „Cocosii Galici” cu 4-2 si au castigat trofeul suprem pentru a treia oara.


Maratonul celor 4 saptamani de fotbal la foc automat, cu 64 de meciuri, a ajuns la marea finala! La duelul asteptat de toata lumea pentru cel mai pretios trofeu din lume si gloria invigatorilor. Confruntarea pentru al treilea titlu suprem din palmares. Argentina versus Franta a conectat intreg globul la evenimentul major ce a acaparat finalul de an.

Lionel Scaloni a ales 4-4-2 pentru ultimul joc, unica mutare mai putin asteptata fiind titularizarea lui Tagliafico in locul lui Acuña. Prezenta lui Di Maria in locul lui Paredes la mijloc era de luat in calcul.

Dincolo, Deschamps i-a recuperat pe Upamecano si Rabiot si propune echipa standard cu Varane scapat de simptomele virale. Albicelestii pornesc mult mai bine si au primul sut cadrat, cu Mac Allister incalzindu-l pe Lloris. Reluarea lui De Paul e deviata de Varane in corner. Emotii pentru francezi, inghesuiti in jumatatea lor. Adversarii sunt mai combinativi, arata bine si fac presing mai sus.

In jumatate de ora, campioana mondiala n-are sut spre poarta, e surprinsa de vigoarea sud-americana si nu are reactie la golul incasat destul de repede din penalty, de la Messi. Jocul curge intr-un singur sens, iar contraatacul din sase pase, o capodopera la care participa pe final Messi, Álvarez si Mac Allister, e desavarsit de Di María, diagonala imparabila, 2-0. Deschamps, disperat pe margine, nu mai asteapta pauza.

Face subit doua schimbari, scotand pe Dembélé, naucit de Di María, si pe Giroud, inexistent. Intra Marcus Thuram si Kolo Muani. E repriza totala albicelesta, Franta n-a contat deloc si are nevoie de o minune ca sa se trezeasca in actul 2. Din 1966 nu a mai existat o finalista fara sut spre poarta!

Argentina nu se retrage si continua sa apese pe accelerator. Mac Allister este pus in situatie de gol, dar Lloris se sacrifica si iese salvator. Scaloni riposteaza si intareste flancul stang cu Acuña in locul formidabilului Di María. Le Bleus nu mai ajung la poarta decat din cornere, fara efect. Pe extreme nu apar actiuni periculoase, iar in centru nu exista un conducator de joc.

Abia in minutul 70 vine si intaiul sut, Mbappé, dar mult “peste” tinta. Primul cadrat apare dupa un 11 metri, scos de Kolo Muani, faultat in careu de Otamendi. Mbappé bate ideal. Schimbarile lui DD sunt inspirate. Coman recupereaza in propriul teren de la Messi, Thuram ii serveste impecabil pe Mbappé si se face 2-2, cu un voleu de clasa.

In 97 de secunde, Franta reinvie miraculos. Incredibil! Rabiot are sansa lui 2-3, iar Martinez prinde greu. In replica, Messi trage tare, pe centru, Lloris scoate de sub bara transversala. Ramane scor egal, prelungiri.

Prelungirile i-au avut in prim-plan tot pe cei doi colosi. Messi a marcat in minutul 109, un sut cu sete, din 6 metri. Sarbatoarea era pregatita, fanii desfasurasera deja fularele si pregatisera cantecele de victorie. Doar ca Mbappe a mai iesit o data la rampa. A scos un penalty si a avut nervii de otel, penalty transformat in minutul 118.

La loviturile de departajare, sud-americanii au fost perfecti. Martinez l-a blocat pe Coman, Tchouameni a ratat tinta, iar Leo Messi isi trece in palmares primul titlu mondial!

In afara gloriei, campioana mondiala va da si o lovitura financiara. FIFA a pus la bataie premii record pentru actuala editie.

Castigatoarea trofeului a incasat un cec in valoare de 42 de milioane de dolari. Finalista va primi 30 de milioane. (Carla Radulescu)

Leave a Reply