Avocat amenintat cu moartea, chiar in sala de judecata! Agresorul a fost trimis in judecata pentru ultraj judiciar si condamnat la inchisoare

Un avocat din Baroul Botosani a fost amenintat cu moartea de catre un barbat, chiar in sala de judecata, in timpul dezbaterilor privind emiterea unui ordin de protectie cerut de o femeie, care era reprezentata de aparatorul in discutie. ”Ii fac eu felul”, s-ar fi exprimat agresorul la adresa avocatului, fiind agitat mai ales in timpul audierii unei martore.


Agresorul a fost gasit vinovat de ultraj judiciar si a fost condamnat de Judecatoria Botosani la un an de inchisoare cu suspendare. In plus, a fost obligat sa plateasca daune morale de 3.000 de lei.

Incidentul s-a petrecut in septembrie 2019, in timpul unei sedinte a Judecatoriei Botosani. Barbatul, care figura ca parat intr-un proces in care fosta sa concubina solicita un ordin de protectie impotriva lui pentru comportamentul sau violent, a fost agitat pe durata intregii sedinte. In timpul audierii unei martore, a intervenit si i s-a adresat pe un ton ridicat, agresiv, avocatului reclamantei.

I-a transmis acestuia ca stie din ce localitate este si ca o sa-i ia gatul: ”I-a adresat (avocatului – n.n.), in mod direct, pe un ton ridicat, amenintari cu acte de violenta si cu moartea, spunandu-i «(…)o sa ii tai gatul», respectiv «ii fac eu felul».” Presedintele completului a intervenit si a reusit sa-l calmeze pe agresor, dar, dupa incheierea sedintei de judecata, acesta l-a abordat pe avocat pe holul instantei si l-a amenintat din nou.

Incidentul a fost relatat si de avocata din oficiu a agresorului, care a auzit amenintarile. ”Martora considera ca reactia numitului (agresorului – n.n.) a fost generata de faptul ca persoana vatamata i-a acordat asistenta juridica (reclamantei – n.n.) respectiv a fost deranjat de interventiile (avocatului – n.n.) pe parcursul audierilor”, se arata in sentinta Judecatoriei Botosani, publicata pe portalul Rejust.

Acuzat de ultraj judiciar, barbatul a refuzat sa faca declaratii in fata politistilor, sustinand ca o va face doar in fata instantei. A plecat insa la munca in Franta si o perioada nu a putut fi contactat. Pana si pe femeia cu care locuia o suna de pe un telefon cu numar ascuns.

Ulterior, a depus un act la instanta prin care isi recunostea fapta.

”Prin fapta sa, inculpatul, in principal, a creat o stare de pericol la adresa infaptuirii justitiei, dat fiind ca avocatul participa in mod direct la infaptuirea actului de justitie. Existenta insasi a profesiei de avocat intr-o tara garanteaza existenta unui stat de drept in acea tara. In egala masura, avocatii si asociatiile profesionale de avocati joaca un rol fundamental in apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, inclusiv dreptul de acces la o justitie echitabila si eficienta. Pe de alta parte, actiunea inculpatului a pus in pericol libertatea psihica a persoanei vatamate, fapt de neconceput intr-o societate”, a remarcat instanta.

Gasit vinovat pentru ultraj judiciar, agresorul a fost condamnat la o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare si plata a 3.000 de lei daune morale. In 16 decembrie, sentinta a fost atacata cu apel de catre inculpat. (V.E.)

Leave a Reply