Bucovina, cea mai cautata regiune a tarii pentru vacanta de Craciun. „Nu ne asteptam sa gasim atat zapada, nu am vazut deloc pana acum”

De Craciun, turistii straini au petrecut romaneste, in Bucovina, unde capacitatile de cazare au avut un grad de ocupare de aproape 100%. Potrivit ritualului de sarbatori, tineri in costume populare au vestit Nasterea Domnului pentru oaspetii din pensiuni, apoi toata lumea a fost apoi invitata la mesele pline cu jumari, fripturi si alte bunatati pregatite dupa retete locale.


La Campulung Moldovenesc, orasenii in cautare de traditii au ascutat in tihna colindele, in timp ce gazdele aranjau mesele. Totul a fost gatit dupa retete locale, cum ar fi „invartita cu spanac”, „opinica lui sandru” denumita asa dupa o poveste cu un balaur si jumari fragede.

„Avem aici o placinta cu varza murata si tocmai de casa. Placinta cu branza, toate produsele cu carnati, slanina, ceapa rosie, o salata de ridiche neagra o manacu numai boierii, un digestiv extraordinar”, spune Doina Savin, proprietara unei pensiuni.

Turistii straini spun ca au ales acest loc tocmai pentru traditii.

„Sunt pentru prima data aici in Bucovina, este foarte frumos. Ne-am plimbat prin zona si este foarte dragut. Este primul Craciun in Romania. As vrea sa transmit parintilor prietenei mele Craciun fericit”, s-a aratat incantat de zona, Mikel, cetatean suedez.

„Imi place tot, mancarea, arhitectura, zona, tot. Aceste case sunt superbe, e o familie minunata care pastreaza traditiile pentru turisti, merita felicitati pentru asta. La multi ani!”, l-a completat Harry, cetatean francez.

Dupa primirea colindatorilor si cina a inceput petrecerea.

Si cum distractia nu este doar despre mancare si dans, pentru turisti au fost organizate plimbari cu ATV-urile. Oamenii au cautat zapada.

„Foarte frumos, nu ne asteptam sa gasim atat zapada, nu am vazut deloc pana acum”, s-a aratat surprinsa, Ana, o turista din Romania. De aceeasi parere a fost si Matei, un turist din Iasi. „La noi, la Iasi, nu a nins. Am venit aici sa vedem zapada.” 

Partia din Campulung Moldovenesc a fost plina de copii care s-au dat cu saniutele.

In aceasta seara, majoritatea pensiunilor au organizat pentru oaspeti petreceri cu muzica live. (Eva Theodorescu)

Sursa: ProTV

Leave a Reply