Fost director din Primaria Timisoara, trimis in judecata de procurorii DNA. Printre alte spagi, acesta ar fi cerut de la o firma de pompe funebre cate 500 de lei pentru fiecare persoana decedata de Covid

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:


Ravasila Emilian Florin, la data faptelor director executiv al Directiei Cladiri, Terenuri, Dotari Diverse I Est din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de:
– luare de mita in forma continuata,
– trafic de influenta,
– folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata,
– fals in declaratii,

Persoana fizica, om de afaceri, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de:
– complicitate la luare de mita in forma continuata,
– complicitate la trafic de influenta,
– complicitate la folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata, (doua fapte).

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

  1. In perioada 2019 – 2020, inculpatul Ravasila Emilian Florin, in calitatea mentionata mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi acceptat promisiunea remiterii de catre administratorul unei societati comerciale a unor sume reprezentand 50% din profitul ce urma sa fie realizat de firma respectiva (procentaj de 50% estimat la valoarea de 859.955 lei), din incheierea unor viitoare contracte ce vizau concesionarea serviciilor de exploatare si intretinere a cimitirelor de pe raza municipiului Timisoara.

Pentru banii respectivi, inculpatul Ravasila Emilian Florin trebuia sa se asigure ca firma omului de afaceri va castiga licitatiile respective.

In aceste conditii, functionarul public i-ar fi transmis omului de afaceri, prin acelasi intermediar, informatii nedestinate publicitatii care i-ar fi permis acestuia sa castige o licitatie ce viza exploatarea si intretinerea cimitirelor umane situate pe str. Rusu Sirianu si pe Calea Sagului din Municipiul Timisoara – Lotul I.

In acelasi context, inculpatul Ravasila Emilian Florin, in calitate si de presedinte titular al comisiei de evaluare, ar fi intocmit si semnat – Declaratia de confidentialitate si impartialitate, in care a mentionat in mod nereal, printre altele, ca nu are niciun interes direct sau indirect, de natura personala, financiara, economica ori de alta natura in referire la procedura de atribuire a contractului de mai sus.
Pentru „ajutorul” oferit, inculpatul Ravasila Emilian Florin ar fi primit de la omul de afaceri sumele de 5.000 euro si 30.000 lei, reprezentand parte din procentajul de 50% promis anterior.

La data de 01 aprilie 2020, inculpatul Ravasila Emilian Florin, beneficiind de ajutorul aceluiasi intermediar, ar fi acceptat promisiunea remiterii, de catre acelasi om de afaceri, a sumei de 500 de lei pentru fiecare persoana decedata din cauza virusului COVID-19, pentru ca functionarul sa sprijine societatea acestuia in castigarea contractelor de concesiune ce aveau ca obiect prestarea de servicii si activitati necesare exploatarii si intretinerii cimitirelor umane in care urmau sa fie inhumate persoanele decedate din cauza virusului mentionat mai sus.

2. In data de 01 aprilie 2020, inculpatul Ravasila Emilian Florin, in aceeasi calitate, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, l-ar fi convins pe acelasi om de afaceri ca are influenta asupra functionarilor publici cu atributii in domeniul gestionarii si combaterii pandemiei COVID-19 si asupra reprezentantilor societatilor comerciale care prestau servicii de cazare pentru persoanele aflate in carantina si ca-i va determina pe acestia sa incheie mai multe contracte cu societatile omului de afaceri.

Pentru acest „ajutor” inculpatul Ravasila Emilian Florin ar fi acceptat promisiunea remiterii de catre omul de afaceri a unui procentaj de 10 % din contravaloarea facturilor fiscale pe care societatile sale urmau sa le incaseze pentru portiile de mancare livrate, precum si pentru serviciile oferite in legatura cu prevenirea si combaterea pandemiei COVID-19.

Ulterior, la data de 08.04.2020, inculpatul Ravasila Emilian Florin ar fi revenit asupra intelegerii initiale si i-ar fi pretins omului de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 10 lei pentru fiecare portie de mancare livrata (intrucat procentul pretins initial, de 10%, ar fi reprezentat in final o suma mai mica de 10 lei, aferenta fiecarei portii de mancare livrate).

  1. In cursul lunii iulie 2020, acelasi om de afaceri, prin intermediul inculpatului cercetat in prezenta cauza, ar fi remis lui Caprariu Alin Sergiu, la vremea respectiva si in prezent, functionar public in cadrul Biroului Monitorizare Trafic din Primaria Municipiului Timisoara, suma de 8.800 lei pentru „ajutorul” acordat in obtinerea contractului ce viza „prestari servicii aferente indemnizatiei de cazare pentru personalul carantinat in containerele Municipiului Timisoara” si a contractului de „prestari servicii aferente indemnizatiei de cazare a personalului din sistemul public sanitar conform O.M. 8/09.04.2020”.

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timis cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Anterior, in cauza, procurorii anticoruptie au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei cu inculpatii:

Caprariu Alin Sergiu, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata,

Persoana fizica (Octavian Batori, patron Casa Funerara Octavian din Lugoj n.r.), om de afaceri, pentru savarsirea infractiunilor de:
– dare de mita in forma continuata,
– cumparare de influenta,
– folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata, (2 fapte).

In prezenta aparatorilor alesi, inculpatii au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si sunt de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, precum si cu forma de executare a acestora, respectiv:

– 1 an de inchisoare cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii, pe un termen de supraveghere de 2 ani si interzicerea unor drepturi, in cazul lui Caprariu Alin Sergiu,
– 3 ani de inchisoare cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii, pe un termen de supraveghere de 3 ani si interzicerea unor drepturi, in cazul omului de afaceri.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie. (I.P.)

Leave a Reply