Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila: “Se poate declara epidemie de gripa, in Romania”. VEZI ce restrictii se pot introduce

Este posibil ca joi, 5 ianuarie, sa fie declarata oficial epidemie de gripa in Romania. Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat la Digi24 ca, maine, ar fi a treia saptamana de crestere sustinuta a cazurilor. Ministrul a anuntat si ce masuri ar putea fi luate si s-a referit in primul rand la masuri in spitale.


Asteptam cifrele de maine, joi se face bilantul. E foarte probabil sa avem a treia saptamana de crestere consecutiva. In functie de situatia de joi se va declara epidemia de gripa.

Nu se introduc restrictii, se iau masuri in spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cat va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica masurile pentru protectia personalului medical si a pacientilor, inclusiv masca in interior, screening epidemiologic.

Orice persoana care e racita trebuie sa evite se revina in colectivitate pana la disparitia simptomelor. Cel mai important e sa fii izolat, sa nu transmiti mai departe infectia respiratorie.

Colegii mei au recomandat ca antibioticele sa nu fie utilizate in infectiile virale, iar pacientii sa se prezinte la unitatile de primiri urgente in cazurile medii si grave. Cei cu forme usoare trebuie sa se adreseze medicilor de familie, sa nu aglomereze camerele de urgente”, a declarat Alexandru Rafila.

Intrebat in legatura cu lipsa unor medicamente din farmacii, ministrul Sanatatii a raspuns ca de o luna de zile se constata o crestere mare a consumului de antitermice si antiinflamatoare.

“Am luat masuri sa compensam lipsurile, sa informam populatia, medicii si farmacistii sa elibereze medicamente similare care contin aceleasi substante active. Am facut un inventar al stocurilor de Tamiflu, sunt circa 4 milioane de comprimate la nivel national, nu e penurie”, a spus Rafila.

Leave a Reply