ANAF sterge o parte din datoriile romanilor. VEZI care este valoarea maxima a creantelor fiscale anulate

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anuleaza automat, in primele sapte zile ale fiecarui an, anumite datorii la bugetul de stat ale contribuabililor, inregistrate la sfarsitul anului precedent.


Astfel, la inceputul lunii ianuarie 2023 sunt sterse automat datoriile pana in 40 de lei, care figurau in evidente la 31 decembrie 2022.

Potrivit Codului de procedura fiscala, „creantele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate in sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei, se anuleaza. Plafonul se aplica totalului creantelor fiscale datorate si neachitate de debitori”.

Anularea acestor mici datorii se face pentru ca cheltuielile de executare silita sunt mai mari decat sumele ce trebuie recuperate de ANAF.

„In situatiile in care cheltuielile de executare, exclusiv cele privind comunicarea prin posta, sunt mai mari decat creantele fiscale supuse executarii silite, conducatorul organului de executare silita poate aproba anularea debitelor respective”, se precizeaza in Codul de procedura fiscala.

In cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin hotarare, autoritatile pot stabili un plafon al creantelor fiscale care pot fi anulate la inceput de an mai mic de 40 de lei.

Potrivit Ordinului ANAF nr. 727/2019, „creantele fiscale restante administrate de organul fiscal central competent in administrarea obligatiilor fiscale ale debitorului, amenzile de orice fel, precum si alte creante bugetare inscrise in titluri executorii de creanta bugetara, transmise spre recuperare organului fiscal, aflate in sold la data de 31 decembrie a anului, al caror plafon este prevazut pentru anulare de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se scad din evidentele fiscale in primele 7 zile ale anului urmator.” (I.P.)

sursa: legislatie.just.ro

Leave a Reply